Els Amics de les Illes Formigues demanen un pla d'usos per combatre l'incivisme

L’entitat ecologista insta a fer una autoregulació que s’estableixi una normativa d’usos concreta a la Taula de Cogestió Marítima del Baix Empordà

Dues embarcacions fondejant en una cala a Palamós, imatge d’arxiu.

Dues embarcacions fondejant en una cala a Palamós, imatge d’arxiu. / MARC MARTI

Redacció

Temps d’estiu és sinònim de temps d’agafar la barca. Molts usuaris i fans de la nàutica aprofiten el bon temps per fer aquesta activitat que en els darrers anys s’ha incrementat. Tant és així que fa uns dies l’entitat ecologista SOS Costa Brava feia un crit d’alerta sobre el creixent nivell d’incivisme en els usos del litoral, sobretot en la nàutica recreativa. Una alerta que comparteix l’associació Amics de les Illes Formigues. L’entitat creu que els mals usos, sigui per negligència o per desconeixement, van a més i consideren que, més enllà de les administracions, l’autoregulació és bàsica i que la Taula de Cogestió del Litoral és el marc on s’han de pactar els usos.

Amics de les Illes Formigues és una entitat que vetlla per fer compatibles els diferents usos, sempre en benefici de la conservació del patrimoni natural de la costa. La seva presidenta, la palamosina Isabel Ruiz, va declarar a l’emissora Ràdio Palamós que «al final la gent s’hi farà mal perquè veiem escenes de submarinistes fent immersions davant boies o motos d’aigua fent curses... Crec que tots hem de reflexionar. Les empreses nàutiques deixen embarcacions a gent que no té coneixements i acabem veient pràctiques perilloses».

Taula de Cogestió Marítima

L’any 2019 es va crear l’anomenada Taula de Cogestió Marítima del litoral del Baix Empordà. La Taula és un espai de participació per millorar la gestió i l’ordenació dels usos i les activitats marítimes, amb la participació dels diversos agents, públics i privats que hi intervenen. Ruiz valora iniciatives com la de les boies ecològiques que ja fa anys que promou l’Ajuntament de Palamós, però assegura que la lluita contra l’incivisme al mar passa per l’autoregulació de tots aquests agents, i que això s’ha d’aconseguir a través de la Taula. «Palamós ha anat validant i posant boies ecològiques. Aquest any les han estès a les Formigues, però falta que la taula de Cogestió es posi les piles i entre tots regulem quins usos es fan. Hi poden haver professionals que es queixen que no poden posar l’àncora a les formigues, però precisament la taula hauria de permetre que ens autoregulem perquè cada vegada som més usuaris al mar i, per tant, hi haurà d’haver unes normes», va assegurar la presidenta de l’entitat.

La Taula té l’empara del Consell Català de Cogestió Marítima, que està integrat per l’administració de la Generalitat, les entitats locals, els agents i les entitats vinculats als sectors que actuen en el medi marítim, i les entitats ambientalistes i de recerca, les organitzacions sindicals i empresarials més representatives, i les associacions municipalistes.

L’àmbit d’actuació de la Taula de Cogestió correspon als litorals de l’espai marí protegit situat davant dels municipis de Palamós, Mont-ras, Palafrugell i Begur, tot plegat correspon a una superfície de més de 1.800 hectàrees. És un espai marí amb molts ambients diferents a causa de la diversitat geomorfològica de la costa: penya-segats, platges, platges fòssils submergides, caps, coves i d’altres formacions geomorfològiques molt particulars que predominen arreu de la Costa Brava i en particular aquí.

Subscriu-te per seguir llegint