24 octubre

Dia Internacional contra el Canvi Climàtic: Una crida a l’acció global

El 24 d'octubre el món s'uneix per commemorar el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic, una data que ens recorda la necessitat urgent d’afrontar el desafiament ambiental més gran del nostre temps.

La Buena Huella

La Buena Huella / Javier Royo

Atala Martín

El canvi climàtic és una realitat innegable, i els seus impactes se senten a tots els racons del planeta. Des de l'augment del nivell del mar fins a esdeveniments climàtics extrems més freqüents i intensos, la crisi climàtica afecta comunitats i ecosistemes a tot el món.

La gravetat de la situació ha fet que el canvi climàtic sigui reconegut com una qüestió de màxima importància a l'agenda mundial. La comunitat internacional ha adoptat diversos acords i mesures per fer front a aquest desafiament, entre els quals l'Acord de París, signat el 2015, amb l'objectiu de limitar l'augment de la temperatura global per sota dels 2 graus Celsius respecte als nivells preindustrials.

En aquest dia especial, és fonamental recordar que el canvi climàtic no coneix fronteres i afecta totes les persones, sense importar-ne l'origen o la situació geogràfica. Per això, la cooperació global i l'acció col·lectiva són essencials per abordar aquesta crisi amb la urgència que requereix.

Acció col·lectiva

El Dia Internacional contra el Canvi Climàtic és una oportunitat per sensibilitzar i conscienciar la societat sobre la importància de prendre mesures per combatre el canvi climàtic i protegir el nostre entorn per a les generacions futures. La transició cap a una economia baixa en carboni i la promoció d'energies renovables són fonamentals per mitigar els efectes de l'escalfament global. En aquest sentit, diverses iniciatives i projectes estan sent implementats a tot el món per promoure un futur més sostenible. N'és un exemple el desenvolupament de tecnologies netes, com l'energia solar i eòlica, que cada cop són més accessibles i eficients. Així mateix, la mobilitat elèctrica s'està convertint en una opció viable per reduir les emissions de gasos contaminants al sector del transport.

Un món sostenible a través de la innovació

A més, l'enfortiment de la resiliència i l'adaptació davant dels impactes del canvi climàtic són aspectes crucials per minimitzar els danys a comunitats vulnerables. Això implica no sols accions a nivell global, sinó també a nivell local, on es requereix una planificació adequada i una col·laboració estreta entre governs, societat civil i sector privat.

El Dia Internacional contra el Canvi Climàtic també és una oportunitat per reflexionar sobre les nostres accions diàries i com contribueixen a l'escalfament global. Des del consum responsable d'energia fins a la reducció de residus i la protecció de la biodiversitat cada petit esforç compta en la lluita contra el canvi climàtic. És fonamental que tots els actors de la societat s'involucrin en aquesta causa comuna. Governs, empreses i ciutadans han de treballar plegats per implementar polítiques i pràctiques sostenibles que redueixin les nostres emissions de carboni i promoguin un desenvolupament més equitatiu i ecològic.

En aquest context, les empreses energètiques, com Naturgy, també tenen un paper important en la transició cap a un futur més sostenible. Algunes companyies estan invertint en tecnologies netes, recolzant la investigació i el desenvolupament d'energies renovables i establint objectius clars per reduir les seves emissions de carboni. Però aquesta carrera no és nova, porta una trajectòria que a Espanya, va començar fa uns quants anys:

El paper de les empreses energètiques

Naturgy, una empresa amb més de 175 anys d'experiència en el sector energètic, ha assumit el desafiament de transformar el seu negoci cap a la transició energètica. Conscient del repte global que planteja la lluita contra el canvi climàtic, la companyia ha desenvolupat un Pla de Sostenibilitat 2021-2025, on la sostenibilitat és un dels pilars fonamentals.

El Pla de Sostenibilitat es basa en sis palanques i 21 línies d'acció alineades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. Naturgy s'ha compromès a augmentar la potència instal·lada en energies renovables, a produir o injectar gasos renovables neutres en carboni i a desenvolupar xarxes d'energia intel·ligents i adaptades per exercir un paper clau en la transició energètica. Així mateix, la companyia treballa per protegir la biodiversitat i evitar la pèrdua neta de capital natural com a prioritat estratègica. En línia amb la seva Política de Responsabilitat Corporativa, Naturgy es compromet a ser neutra en carboni i reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.

Tot i això, la contribució de Naturgy a la transició cap a un futur sostenible no es limita només als seus objectius ambientals. L'empresa també s'ha involucrat en projectes comunitaris i de desenvolupament social en àrees properes a les zones on opera.

A través de Fundació Naturgy, la companyia duu a terme iniciatives per millorar la qualitat de vida de les comunitats locals, promoure l’educació ambiental i donar suport a la inclusió social.

Naturgy també ha apostat per la innovació i la investigació en tecnologies netes, col·laborant amb universitats i centres de recerca per impulsar solucions que contribueixin a la transició energètica. Aquests esforços demostren com una empresa pot ser part activa del canvi cap a un futur més sostenible i com la col·laboració entre el sector privat, els governs i la societat civil és essencial per assolir resultats significatius en la lluita contra el canvi climàtic. Tot i això, és important tenir en compte que en el Dia Internacional contra el Canvi Climàtic no es tracta només de celebrar els avenços i esforços realitzats fins ara, sinó també de reconèixer que encara queda molt per fer. La crisi climàtica continua sent una amenaça urgent i global que requereix la màxima atenció i acció de tothom.

A més de les empreses, els governs tenen un paper clau en la lluita contra el canvi climàtic. La implementació de polítiques i regulacions que promoguin la descarbonització de l’economia i l’ús d’energies netes és fonamental per accelerar la transició cap a un futur més sostenible. La col·laboració internacional també és essencial. Els acords i compromisos assumits en fòrums internacionals, com ara la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP), s'han de traduir en accions concretes i resultats tangibles. L'ambició climàtica ha d'augmentar per assolir els objectius establerts a l'Acord de París i limitar l'escalfament global a nivells segurs per al planeta i els seus habitants.

El Dia Internacional contra el Canvi Climàtic ens recorda que tots som responsables de protegir la nostra llar comuna, la Terra. Cadascú de nosaltres pot contribuir a aquesta causa a través de petites accions quotidianes, com ara reduir el consum d'energia, utilitzar transport sostenible, reciclar i donar suport a iniciatives i projectes que promoguin la sostenibilitat.

El projecte #BuenaHuella és una acció liderada per Naturgy que reuneix els principals grups de comunicació del país sota un sol projecte de sostenibilitat. La clau d'aquesta iniciativa rau en la total sostenibilitat, ja que s'han aplicat mesures per reduir les emissions de CO2 durant el procés de creació del contingut i, a més, s'han neutralitzat les emissions generades mitjançant el projecte de reforestació 'Bosque Fundación Naturgy' . S'ha treballat en el mesurament, la reducció i la neutralització de les emissions de tots els continguts, seguint el mateix eix temàtic orientat a explicar al públic sobre com reduir l'empremta de carboni. Aquest projecte forma part de l‟estratègia del grup Naturgy per continuar desenvolupant accions que ajudin a mitigar els efectes del canvi climàtic i afavorir la transició energètica cap a una economia neutra en carboni.

Descobreix aquí el projecte <strong>Buena Huella</strong>.