"Què té de japonesa Miss Japó 2024?"

L'elecció d'una naturalitzada com a Miss Japó provoca en xarxes un debat sobre la identitat i la discriminació

La guanyadora de Miss Japó 2024 va nèixer a Ucraïna

La guanyadora de Miss Japó 2024 va nèixer a Ucraïna / Jiji Press/EFE

Bruna Segura

Carolina Shiino, una jove de 26 anys nascuda a Ucraïna, ha estat coronada com a Miss Japó 2024, desencadenant una onada de discussions i reaccions en les xarxes socials sobre la seva autenticitat com a representant de la bellesa japonesa.

Carolina Shiino va arribar a Japó amb tan sols cinc anys i es va criar a Nagoya, immersa en la cultura japonesa que ara representa amb orgull. El 2020, va decidir naturalitzar-se, renunciant a la seva nacionalitat ucraïnesa, per participar en el certamen Miss Japan Contest. Aquesta decisió ha generat un debat intens sobre què significa ser "japonès". Carolina Shiino es va enfrontar a crítiques i elogis.

La jove va participar amb èxit al Certamen Miss Japan Contest, obtingut la seva victòria després que un panell de 30 jutges avalués la "bellesa japonesa" de les 12 finalistes aspirants, considerant aspectes interns, físics i de conducta. Aquesta elecció va provocar un debat entre els qui veuen l'elecció com a discriminació envers altres concursants amb ascendència japonesa i els qui defensen la seva autenticitat com a japonesa naturalitzada.

A més, alguns usuaris van recordar la història d'Ariana Miyamoto, guanyadora de Miss Universe Japó el 2015, que també va enfrontar-se a una polèmica similar pel seu mestissatge, sent filla d'una mare japonesa i un pare afroamericà.

L'elecció de Carolina Shiino no només destaca la diversitat en els estàndards de bellesa, sinó que també planteja qüestions profundes sobre la identitat i el significat de ser japonès. Amb aquesta decisió, el món de les passarel·les i concursos de bellesa al Japó busca redefinir els conceptes tradicionals i abraçar la diversitat cultural que defineix la societat actual.