El viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, va assegurar ahir que per a la seva formació és "inconcebible" arribar a finals d'any sense un acord entre Generalitat i Govern sobre finançament autonòmic, i que doni compliment a les bases establertes en l'Estatut.

"No tenim en compte cap altre escenari que arribar a un acord aquest any", va declarar Iceta en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. En preguntar-se-li si coneix la data en què es materialitzarà l'acord, i si serà abans de mitjan novembre -la data límit a la qual es va comprometre l'agost la vicepresidenta primera del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, en un acord amb el líder d'ICV, Joan Saura-, Iceta no va donar detalls.

El que sí va concretar és que l'acord ha d'arribar aquest any: "El PSC no està pensant en un "pla B" ni en una alternativa que no sigui aquesta" -va dir-, ja que arribar sense acord l'1 de gener de 2009 "seria molt dolent per a Catalunya".

"L'acord ha de produir-se aquest any perquè entri en vigor en el pròxim", va afegir el portaveu socialista, qui va expressar que el PSC no comparteix la possibilitat que les negociacions puguin prorrogar-se més enllà del 31 de desembre de 2008.

Fernández de la Vega va assegurar divendres, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que no faltarà "voluntat i dedicació" del Govern per assolir "abans de final d'any" un acord amb Catalunya sobre finançament autonòmic.

De la Vega va afirmar que, si no s'arriba a un acord el 2008, el Govern continuarà negociant el 2009 -cosa a la qual el PSC s'oposa, ja que l'acord ha de produir-se aquest any-, encara que De la Vega va remarcar no voler "avançar esdeveniments".

Coincidències amb Duran

Iceta també va lamentar que el líder de CiU, Artur Mas, advoqués per una consulta o eleccions anticipades si el Tribunal Constitucional (TC) retallés l'Estatut, i va assegurar que la seva formació està plenament convençuda de la seva constitucionalitat.

"L'única cosa que interessa a Mas són les eleccions", va considerar Iceta, qui va assegurar que el PSC defensa que, en cas d'una retallada de l'Estatut, "ha de fer-se una reflexió comuna i una resposta unitària de les forces polítiques" que ho defensen, plantejament similar al d'UDC. Iceta va considerar que, en les tesis de Mas, "pesen més les consideracions partidistes que la defensa de Catalunya".