La Conselleria d'Educació de la Generalitat premiarà econòmicament els alumnes amb qualificacions superiors a 8 a la Secundària perquè prossegueixin els seus estudis postobligatoris, sobretot, en l'àmbit de la Formació Professional (FP), tot i que també podran beneficiar-se'n els que vulguin cursar Batxillerat.

En roda de premsa, el conseller d'Educació, Ernest Maragall, va explicar que el Govern destinarà un milió d'euros a aquestes "beques d'excel·lència", que, previsiblement, beneficiaran uns mil alumnes. La convocatòria s'obrirà a partir del pròxim curs i la dotació es perfilarà en funció dels alumnes que ho sol·licitin.

Maragall va explicar que els perceptors d'aquestes beques seran els que obtinguin una nota mitjana de Secundària superior a 8, i es repartiran en funció del nivell de renda.

El conseller va concretar que la FP tindrà prioritat. "A Catalunya li interessa molt que els nois que treuen més d'un 8 a Secundària vagin a FP", va dir.

"No és veritat que la FP sigui per a mals estudiants, és una qüestió d'aptituds, i cal aconseguir reforçar que nois amb bones qualificacions tinguin la seva continuïtat en la FP", va insistir.

Aquestes beques s'emmarcaran en la política de la Conselleria per al 2009, que preveu dotar de més autonomia els centres educatius de Catalunya mitjançant una injecció global de 58 milions d'euros.

Treballar més hores

El pla presentat ahir obre la possibilitat d'incrementar les hores lectives del professorat fins a un màxim de quatre hores setmanals (4 a primària i 3 a secundària), però de forma voluntària.

Els sindicats USTEC-STEs, CCOO, ASPECPC-SPS i UGT van rebutjar la proposta amb l'argument que aquesta mesura implica una reducció de plantilles i dificulta la feina en equip dels centres. Segons el seu parer, aquest augment és una mesura "exclusivament economicista" que busca l'estalvi "implacable" i que atempta directament contra la qualitat de l'ensenyament, a més de suposar una sobrecàrrega lectiva del professorat.