El comitè executiu de CiU ha decidit suspendre temporalment de militància els dos exalts càrrecs dels governs de Jordi Pujol, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, que estan a la presó per la seva suposada vinculació amb una trama de corrupció urbanística.

El portaveu del grup de CiU al Parlament, Oriol Pujol, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Puol, ha estat l'encarregat d'informar avui en roda de premsa de la decisió que ha pres CiU després que el jutge Baltasar Garzón decretés ahir a la nit la presó per a l'exconseller d'Economia, Macià Alavedra, i l'exsecretari general de Presidència, Lluís Prenafeta.

Fins ara, CiU s'havia oposat a prendre cap mesura respecte a la militància d'aquests exalts càrrecs fins a conèixer la decisió del jutge Garzón i s'havia limitat a esperar que fossin Alavedra i Prenafeta els que presentessin per iniciativa pròpia la seva baixa per evitar qualsevol perjudici per al partit.

PRESÓ SENSE FIANÇA PER MUÑOZ, PRENAFETA I MACIÀ ALAVEDRA

El jutge Baltasar Garzón va ordenar ahir l'ingrés a la presó dels exalts càrrecs de la Generalitat Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, de l'alcalde de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, del regidor d'Urbanisme, Manuel Dobarco, i de l'exdiputat del PSC Luis García, detinguts en l'operació "Pretòria".

El magistrat de l'Audiència Nacional, que va adoptar aquesta decisió a instàncies del fiscal anticorrupció Luis Pastor, va decretae també l'ingrés a la presó defugible sota fiança de 25.000 euros per al director de serveis de l'Ajuntament, Pasqual Vela, i de 500.000 euros per als empresaris de la construcció Lluís Casamitjana i Josep Singla.

A més, va fixar una altra fiança de 100.000 euros per a l'empresari Manuel Carrillo, l'únic dels nou detinguts que està en llibertat des que va prestar declaració davant la Guàrdia Civil a Las Rozas (Madrid) dimecres passat.

En l'acte emès ahir a la nit, el jutge sosté que les activitats principals d'aquesta suposada trama de corrupció urbanística consistia a aconseguir modificacions d'ordenació urbana, el cobrament de comissions, suborn, frau a la Hisenda Pública, frau en l'obtenció de subvencions de la Unió Europea, extraccions il·legals i tràfic d'influències entre els components del grup. La trama tenia actuacions en diverses poblacions catalanes, Andorra, Suïssa i en el paradís fiscal de les illes Caiman. Segons relata el jutge, els membres de la trama aprofitaven "els càrrecs institucionals d'uns, la posició i contactes polítics d'altres i l'activitat empresarial dels altres".

En concret, Garzón imputa el delicte d'associació il·lícita a tots els acusats, llevat de a Pasqual Vela i Manuel Carrillo; que només està acusat d'un delicte de suborn.

A més de l'acusació d'associació il·lícita, el jutge imputa diversos delictes de blanqueig de capitals a Macià Alavedra, Lluís Prenafeta, Luis García i Lluís Casamitjana, als quals també acusa de diversos delictes de tràfic d'influències al costat de l'empresari Josep Singla.

Casamitjana també està acusat d'un delicte de frau fiscal. L'alcalde socialista de Santa Coloma de Gramenet, Bartomeu Muñoz, està imputat també d'un delicte de suborn, un altre de frau de subvencions, dos delictes de frau i extraccions il·legals i un de falsedat en document oficial i mercantil. Garzón també imputa els delictes de frau de subvencions i falsedat en document oficial a Luis García i Manuel Dobarco; aquest últim acusat també de dos delictes de frau i extraccions il·legals al costat de Pasqual Vela -imputat també per un delicte d'encobriment.