L'expresident d'Esquerra Republicana de Catalunya entre els anys 1996 i 2008, Josep-Lluís Carod-Rovira, s'ha donat de baixa a través d'una carta en què indica que pren ara la decisió per no interferir en el procés congressual d'aquesta formació, van informar fonts d'ERC.

Segons va publicar ahir el diari Ara, la carta de baixa de Josep-Lluís Carod-Rovira la va portar divendres personalment a la seu del partit a Barcelona un dels seus homes de confiança durant la seva època de vicepresident del govern tripartit català, Rafael Niubó. En la missiva, de dos fulls, datada a Tarragona i dirigida a Joan ?Puigcercós i Joan Ridao, Carod justifica que ha escollit aquest moment perquè, malgrat que feia mesos que estava allunyat del partit, no desitjava "interferir" en els processos de les autonòmiques i les municipals i així no afecta el procés precongressual d'ERC.

L'exdirigent d'ERC assegura que pensa continuar treballant per "una esquerra nacional plural" i, de fet, la setmana que ve té previst pronunciar una conferència en el marc del cicle de col·loquis titulats "Àpats federals". També recorda en la carta, segons l'Ara, que va ser sota el seu mandat quan el partit va aconseguir els millors resultats electorals i que es va produir l'alternança històrica en la Generalitat, a través del tripartit (PSC-ERC-ICV). Atribueix, no obstant això, els resultats electorals als actuals dirigents d'ERC que, mentre ell era vicepresident, prosperaven per "controlar" el partit.

Per la seva part, en un comunicat, Esquerra Republicana va indicar que "lamentem la seva decisió però la respectem i demanem el màxim respecte i comprensió a tothom, de dins i de fora d'Esquerra, sobre aquesta decisió".

El portaveu d'ERC, Ignasi Llorente, va assegurar que l'expresident de la formació "ha estat una persona molt important per al projecte recent del nostre partit i la seva contribució forma part de l'ADN polític, no només d'ERC, sinó d'una part molt important de l'independentisme". Llorente va recordar que ERC celebra el 80è aniversari de la seva creació i que el projecte del partit "segueix sent viu i amb futur".

Finalment, l'exconseller d'Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, va considerar ahir -en resposta a un missatge a Twitter- sobre la marxa de Carod-Rovira que "els projectes polítics són sempre col·lectius, tant si van bé com si no. Des de la soledat no es pot construir res sòlid". En la mateixa xarxa social, el secretari de Cooperació i Immigració del partit, David Minoves, va comentar: "Un dia trist. Josep-Lluís Carod-Rovira se'n va d'Esquerra. No hi comparteixo raons, però agraeixo la seva valuosa aportació. Jo hi continuo".