Els Bombers de la Generalitat han dut a terme un total de 1.046 sortides al llarg de tota la revetlla de Sant Joan des les 20.00 hores de dijous i fins a les 08.00 hores d´aquest matí. No s'ha hagut de lamentar cap incident greu ni humà ni material, i la tònica general al llarg de la nit i matinada ha estat la tranquil·litat. Els serveis atesos dels Bombers han estat, bàsicament, per apagar incendis de contenidors i altre mobiliari urbà, de vegetació urbana i per a realitzar rutes de prevenció o seguiment de fogueres.

El servei més destacable ha estat un foc de vegetació forestal, a l'Escala. Els Bombers de la Generalitat han estat alertats de l'incendi a les 04.06 hores. El foc es troba en aquests moments totalment controlat i ha afectat una superfície aproximada d'1,5 hectàrees. Al llarg de la matinada, hi han estat treballant 34 dotacions terrestres, que han rebut el suport de 5 mitjans aeris a les 07.00 hores. En aquests moments, els Bombers remullen la zona afectada per les flames amb 31 dotacions terrestres i 2 helicòpters (un de comandament i un de bombarder). El foc ha afectat la superfície forestal de la cala Montgó, al sud de la zona urbanitzada. En cap moment no s'ha hagut de fer cap evacuació i cap persona no ha resultat ferida com a conseqüència de l'incendi, les causes del qual encara no es coneixen i que investigarà el Cos d'Agents Rurals.

Cal destacar també un atropellament a Llançà, davant del Centre d´Atenció Primària, en què una persona ha resultat ferida greu i ha estat traslladada a l´Hospital de Figueres. L´avís s´ha rebut a les 03:04 hores de la matinada i una dotació dels Bombers s´ha desplaçat fins al lloc de l´accident.

Enguany, la crisi s'ha fet notar i s'han escoltat menys petards que en altres anys, però la gresca i la xerinola no han faltat a cada contrada. La franja horària amb més incidents ha estat entre la mitjanit i les dues de la matinada, en què s'han acumulat un total de 339 sortides dels bombers. 201 han estat per incendis diversos en contenidors, vehicles, habitatges, etc. i 124 per incendis agrícoles, forestals o urbans.

D'altra banda, el Centre d´Atenció de Trucades al telèfon d´emergències 112 va rebre des de les 18.00 hores del dia 23 i fins les 08.30 hores del matí d'aquest divenders, un total de 2.062 trucades vinculades a l´episodi de la revetlla de Sant Joan 2011. Aquestes trucades han derivat en més de 1.200 expedients d'incidents que s´han derivat a diferents cossos operatius actuants. Cal tenir en compte que un mateix fet pot ser la causa de diverses trucades al telèfon únic d´emergències 112 per part de diversos ciutadans però es comptabilitza com un expedient únic. El servei d´atenció i gestió de trucades d´emergència es va reforçar amb motiu de la revetlla.

La majoria d´incidents traspassats als cossos operatius per a la seva gestió i resolució van tenir relació amb focs (70%): focs exteriors, incendis de vegetació en terrenys agrícoles, focs en papereres i contenidors; incidents de seguretat i convivència (25%): molèsties per persones en la via pública, molèsties veïnals produïdes per sorolls/música, i actes de vandalisme; assistència mèdica (3%).

D´altra banda, la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) va activar ahir a les 15.00 la prealerta del pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per reforçar el seguiment de qualsevol incident rellevant des del Centre de Coordinació d´Emergències CECAT i preparar una millor resposta operativa en comunicació amb les sales centrals operatives de mossos, bombers, policies locals, Sistema d´Emergències Mèdiques, etc, en cas que succeïs algun incident que derivés en una emergència. La prealeta s´ha desactivat aquest matí a les 09.00.

70.000 persones s'apleguen a les platges de Barcelona

A Barcelona, la revetlla també ha transcorregut sense gaires incidents. Unes 70.000 persones han passat aquesta nit a les platges de la capital catalana, deixant al seu pas més de 20 tones residus. Tot i això, els equips de neteja tindran la sorra neta al voltant de les 9 del matí. Un miler de persones, entre policies, efectius de Medi Ambient i serveis sanitaris han vetllat perquè la nit hagi estat "una de les més tranquil·les" dels darrers anys i perquè les platges tornin a la normalitat. Durant la revetlla, la Creu Roja ha atès a 69 persones, només cinc de les quals han requerit trasllat a un hospital. La Guàrdia Urbana ha decomissat unes 6.000 llaunes de venedors ambulants.

Les regidores en funcions de Seguretat i Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp i Imma Mayol, han acompanyat als serveis de neteja i de la Guàrdia Urbana en l'inici dels treballs a les platges de Barcelona a les 6:00 hores d'aquest divendres. Escarp ha destacat que aquesta ha estat una de les revetlles "més tranquil·les" i que les 70.000 persones que calculen que han omplert la platja de la ciutat han suposat una afluència de gent menor que altres anys. Segons l'Ajuntament, aquest any hi ha hagut unes 5.000 persones menys que la revetlla passada. Escarp, a més, ha destacat que la nit "ha anat be", el dispositiu de seguretat, assistència sanitària i atenció s'ha desenvolupat amb normalitat i que no hi ha hagut massa incidents destacables.

La Guàrdia Urbana ha hagut d'aixecar acta d'alguna actuació per incompliment de normatives horàries a alguns locals propers a les platges, però sobretot s'ha vist abocada a centrar els esforços en combatre la venda ambulant. Unes 6.000 llaunes han estat decomissades durant la revetlla de Sant Joan a Barcelona.

Els serveis d'emergència sanitària han efectuat un total de 69 intervencions, només cinc de les quals han necessitat un trasllat a un centre hospitalari. Malgrat això, Escarp ha explicat que cap d'ells presenta un quadre mèdic greu i que la majoria responen a talls de certa consideració, contusions o intoxicacions etíliques.

En total, un miler de persones han conformat el dispositiu preparat per la nit de Sant Joan i el dispositiu de platges. L'operatiu de neteja, format per 277 operaris i 58 vehicles s'ha posat en marxa a primera hora i es calcula que s'han recollit unes 20 tones de residus i brossa.