Des de la DGPC es recomana extremar la precaució, fer seguiment de la situació meteorològica i seguir els consells d´autoprotecció a Consells per a onades de fred

Les nevades poden afectar les comarques de l´Alt Camp, Alt Penedès, Anoia, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat.

L´avís del Servei Meteorològic de Catalunya indica que la cota de neu se situarà entorn els 600 metres i puntualment els 400 metres

Onada de Fred

La DGPC ha emès la prealerta del Procicat per onada de fred, d´acord amb la informació rebuda pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indica que a partir de divendres 3 de febrer, i que es podria avançar per aquest dijous 2 de febrer, s'espera un episodi de fred que afectarà a tot Catalunya, amb glaçades generals. Aquest episodi s´allargarà almenys durant el cap de setmana.

Enfront la previsió d´aquest episodi de fred, la DGPC recomana extremar les precaucions i seguir els consells d´autoprotecció davant de les onades de fred, que es poden consultar al web de la DGPC o fent clic a Consells per a onades de fred.

Des del Departament de Salut s´ha alertat als centres sanitaris, al Sistema d´Emergències Mèdiques i a les empreses de teràpies respiratòries a domicili perquè estiguin preparats davant les nevades i la onada de fred prevista pels propers dies.

Davant d´una onada de fred es recomana als ciutadans que preparin la seva llar i el seu vehicle per a possibles situacions d´emergència i que segueixin uns consells bàsics de seguretat per prevenir problemes de salut. Algunes d´aquestes recomanacions són: consultar les previsions meteorològiques, mantenir-se a l´interior dels edificis quan fa molt de fred, vestir roba d´abric i seca al carrer, evitar el consum de begudes alcohòliques o amb cafeïna (ja que faciliten la pèrdua de calor corporal)...

En l´àmbit preventiu, la Creu Roja, des d´ahir a la tarda, ja ha reunit les seves assemblees locals per activar el seu voluntariat, preparar tots els vehicles amb cadenes, preparar aliments que en cas de necessitat s´hagin de repartir i amb els municipis s´està fent un inventari dels albergs que s´obriran per donar refugi a totes aquelles persones que ho necessitin. En aquest sentit Barcelona, Girona i Tarragona ja han establert aquests albergs d´acollida.

Previsió de nevades

La prealerta del Neucat ve donada a partir de l´avís, d´aquest matí, del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) en el que fa referència gruixos de neu superiors a 5 cm a cotes superiors a 700 metres a les comarques de l´Alt Camp, Baix Camp, Anoia, Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat. El pla s´ha posat en fase de Prealerta per la situació de risc moderat per nevades, derivat d´una predicció amb baixa probabilitat. Segons l´SMC, la cota de neu baixarà fins els 600 metres a la tarda, i al final del dia puntualment baixarà fins els 400 metres. L'episodi de neu continuarà dijous.

De cara a l´episodi de nevades previst a partir de demà, la DGPC ha establert els mapes de risc, elaborats en base a criteris de perillositat (informació meteorològica) i de vulnerabilitat (altitud, població i mobilitat) de la zona afectada pel fenomen meteorològic.

En la previsió de demà s´estableixen dos riscos: risc baix (Priorat, Conca de Barberà) i risc moderat (Baix Camp, Alt Camp i Alt penedès).