El president de la Generalitat, Artur Mas, ha apostat per sotmetre a consulta qualsevol oferta que faci l'Estat a Catalunya, incloent el concert. Ara bé, ha opinat que "no hi ha cap possibilitat que aquest tema sigui acceptat". "Qualsevol proposta, la del concert, qualsevol altra, ja no pot ser una negociació simplement entre governs, en un despatx entre dos presidents, ha de ser la societat catalana qui l'assumeixi en una consulta", ha dit en declaracions a RNE. Sobre el futur amb UDC, ha indicat que no sap què passarà, però ha desitjat que no hi hagi trencament. "Què passarà exactament no ho sabem. Què és el que esperem que passi, què desitgem que passi? Que seguim junts", ha remarcat.

Després de destacar que no creu que hi hagi cap possibilitat que l'Estat accepti el concert per a Catalunya, ha opinat que en cas que es plantegés aquesta oferta, caldria que el poble opinés a través d'una consulta. "Al punt al qual hem arribat i com que el punt fonamental és la democràcia a fons, i per tant la consulta, qualsevol oferta que hi hagi per part de l'Estat hauria de sotmetre's a consulta del poble", ha indicat.

Ara bé, també ha remarcat que és necessari preguntar sobre el sentiment majoritari que reflecteixen les enquestes, l'estat propi. Mas ha opinat que si el conjunt de l'Estat fa una oferta "molt atractiva" als catalans "potser resulta que la majoria s'acull a aquesta oferta", però ha afegit que a Catalunya hi ha un projecte i Espanya només es dedica a dir que no a tot. "Sabem el que volem de manera majoritària, però a Espanya l'únic que constatem és que qualsevol cosa que posem sobre la taula acaba sent que no. A Espanya no hi ha proposta per a Catalunya, l'única que hi ha és 'no s'ha de fer res'", s'ha queixat.

"No hi ha ànim de bel·ligerància" contra Espanya

En aquest sentit, ha demanat als espanyols que pensin si 35 anys després d'un sistema democràtic poden negar que Catalunya pugui pronunciar-se sobre el seu futur de forma "pacífica, democràtica i positiva", perquè Mas ha insistit que "no hi ha ànim de bel·ligerància" respecte a Espanya, sinó que hi h un ànim de desenvolupar un "projecte propi" després de moltes dècades de tenir Catalunya "contra les cordes, sense el respecte per a la seva identitat, llengua i cultura" i sense la capacitat de desenvolupar un projecte econòmic i de benestar que podria desenvolupar sense els lligams de l'Estat.

Sobre un hipotètic boicot al cava a Espanya, ha subratllat que a Catalunya es compren productes espanyols i mai hi ha hagut una reacció en contra en aquest sentit. Per això ha demanat que les coses es facin "raonablement", perquè seria fàcil entrar en aquestes vies, però això és "absurd" en un moment de marcats oberts. "Això forma part d'esquemes d'abans, és com si els anglesos no compren whisky escocès, és absurd", ha dit.

Mas ha opinat que Catalunya és totalment viable amb un estat propi, igual que també ho seria Espanya sense els catalans, tot i que ha remarcat que tots formen part d'un mateix projecte, l'europeu.

Sobre la relació amb UDC després de la consulta, ha reconegut que no sap què passarà exactament, però ha desitjat que CiU continuï unida. "Portem 35 anys junts, i en aquests 35 anys ha passat de tot i aquí estem", ha reblat.

Tots els partits que governen perden vots però aquí hi ha la il·lusió del dret a decidir

En preguntar-li per la pèrdua de vots que està patint el seu partit en les enquestes, Mas ha remarcat que tots els governs estan perdent suports, i ho ha atribuït a la crisi, a l'atur, però no al pla sobiranista. Ha posat l'exemple del president de França, François Hollande, que està "en caiguda lliure".

De fet, ha subratllat que almenys a Catalunya hi ha el projecte del dret a decidir, que aporta il·lusió malgrat la difícil situació econòmica.

Impost de successions temporal i moderat

Mas ha reconegut que no li agrada recuperar l'impost de successions, però ha argumentat que cada cop s'està posant més al límit l'estat del benestar. En tot cas, ha subratllat que no es recuperarà totalment, que no serà com el que hi havia abans del tripartit, i que serà una mesura temporal i moderada.