El president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que espera que la falta d'acord amb el president del Govern, Mariano Rajoy, per celebrar la consulta "no trenqui" les 23 propostes sobre altres assumptes que va fer al cap de l'executiu.

Després de la reunió, Mas va considerar "absurd" que es trenquin els assumptes en els quals es pot arribar a acords "si el diàleg continua obert", va precisar Mas, abans d'assenyalar que és necessari "ser intel·ligents" perquè "una cosa no asfixiï les altres".

El president va presentar a Rajoy un document amb 23 punts relatius a l'economia, les finances públiques, les infrastructures, la sanitat o la dependència, entre d'altres. Mas va precisar que no va anar a Madrid "amb una memòria de greuges, sinó amb un paquet de propostes"; i a "resoldre temes", no a queixar-se, malgrat que "motius de queixa els tenim tots", va dir.

En ser preguntat per la reunió sobre el pacte fiscal de fa gairebé 2 anys, ahir Mas va dir que aquest pacte "seria tremendament positiu però està superat com solució final" pel "conflicte polític, que ha de ser civilitzat, entre Catalunya i la resta de l'Estat". "Només amb el pacte fiscal no sortim d'aquest punt en el qual estem", va afegir.

Segons Moncloa, Rajoy es va comprometre a estudiar aquestes propostes "amb ànim constructiu". A més, el president va garantir la seva disposició a seguir col·laborant "francament i lleial" en tot allò que beneficiï als catalans; i va advocar per una cooperació més intensa en la consolidació i acceleració de la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball. En aquest context, Rajoy va aprofitar per exposar dades sobre l'evolució de l'economia espanyola i per destacar el benefici per a les comunitats de mesures com el Fons de Liquidació Autonòmica i el Pla de Pagament a Proveïdors.

Interrupció de la Falange

D'altra banda, les joventuts de la Falange es van atribuir els crits de "Visca Espanya!" i de "Mas traïdor" que van obligar Artur Mas a interrompre durant uns minuts la roda de premsa posterior a la reunió amb Rajoy. En una piulada al seu compte de Twitter @JFalange, les joventuts es vanten d'haver "aconseguit entrar" en un Centre Cultural Blanquerna "blindat".