Brussel·les ha demanat que es retirin els diferents impostos sobre grans superfícies que apliquen sis comunitats autònomes de l'Estat, entre les que hi ha Catalunya. El portaveu de Competència de la CE, Ricardo Cardoso, ha declarat en una roda de premsa aquest dijous que "les exempcions concedides a les petites botigues i algunes botigues especialitzades poden constituir una ajuda estatal". Igualment, Brussel·les ha considerat que la raó presentada per l'impost (compensar les externalitats ambientals i de planificació urbana) no sembla ser recolzat per cap estudi o dades que mostren que petits punts de venda tenen un impacte menor o nul en el medi ambient o la planificació urbana.

La Comissió ha rebut una denúncia sobre les lleis d'impostos de venda aplicables en sis comunitats autònomes espanyoles, que tenen diverses característiques en comú. Brussel·les ha apuntat que si s'elimina l'impost i el denunciant retira la seva denúncia, no es requerirà una investigació més a fons de la CE. "Donem la benvinguda a l'actitud constructiva de les autoritats espanyoles per abordar les preocupacions sobre ajudes estatals", ha sentenciat Cardoso.

La CE ha recordat que és competència dels Estats membres per decidir sobre els seus sistemes fiscals, però que fins i tot en aquesta àrea de la seva competència exclusiva, els Estats han de complir amb les normes de competència de la UE, en aquest cas, sobre ajudes estatals. Les exempcions fiscals en qüestió semblen concedir un avantatge selectiu a les empreses propietàries dels punts de venda amb una superfície per sota del llindar establert en la llei regional respectiu o punts de venda especialitzats específicament exempts.

El Parlament de Catalunya va aprovar al desembre de 2000 la creació d'aquesta taxa, que obliga els hipermercats i grans magatzems a pagar 17 euros per cada metre quadrat de superfície comercial que passi dels 2.500 m2. La recaptació de l'impost ha d'anar destinada a fer accions de promoció en favor del comerç urbà a les zones on operen les grans superfícies.