21 de febrer de 2015
21.02.2015
40 Años
40 Años

Alerta per fort vent, nevades al Pirineu i onades de 2,5 metres

Les ratxes superaran els 90 km/h i es poden acumular més de 20 cm de neu per sobre dels 1.200 metres

21.02.2015 | 16:22

La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) ha activat les alertes per l'arribada entre aquest dissabte a la tarda i diumenge d'una borrasca que deixarà fort vent arreu de Catalunya, nevades al Pirineu -que poden ser abundants per sobre de 1.000 metres- i onades de 2,5 metres, especialment a la Costa Brava. Segons les darreres previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), les ratxes de vent de component nord/nord-oest podran superar en les properes 24 hores els 90 km/h, inicialment concentrades al litoral i prelitoral sud de Catalunya, Pirineu, Prepirineu i sud de Barcelona. De cara al vespre i la nit, l'episodi de fort vent es generalitzarà i podria afectar qualsevol punt del país.

Diumenge al matí el vent continuarà bufant amb ratxes més fortes sobretot a cotes altes de les comarques del Pirineu i Prepirineu i a les comarques del prelitoral de Barcelona, sobretot a les cotes mitjanes però també en zones urbanes. De cara a la tarda de diumenge el vent afluixarà i a la nit quedarà restringit a les comarques del Pirineu. La DGPC demana tenir precaució en la conducció i en les activitats a l'exterior en les hores i llocs on bufi amb força sobretot a les cotes mitges i elevades. A més, la situació de fort vent farà que la sensació de fred augmenti molt i ser especialment perillosa qualsevol activitat en alta muntanya (on hi haurà el fenomen del torb).

A les poblacions de les comarques afectades i sobretot a les zones urbanes cal que la població reculli i lligui de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses, que poden precipitar-se.

Nevades a qualsevol cota al Pirineu

Paral·lelament, la borrasca portarà neu abundant al Pirineu, sobretot a la vessant nord. Inicialment, nevarà per sobre dels 1.000 metres però al llarg de la tarda baixarà fins a qualsevol cota a les comarques del Pirineu. Degut al fort vent es pot produir el fenomen de torb i durant tot l'episodi es poden acumular més de 20 centímetres per sobre dels 1.200 metres i més de 5 centímetres per sobre dels 600 metres. Les comarques afectades per la previsió de nevades són: la Val d'Aran, l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès.

Onades de 2,5 metres a l'Empordà

Finalment, Protecció Civil ha alertat que les onades podran superar els 2,5 metres (maregassa) a la Costa Brava nord, a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà. Les superacions de llindar es produiran al nord del cap de Creus i al cap de Begur. Hi haurà mar de fons del nord. Es demana extremar les precaucions en activitats professionals i recreatives en el mar en el litoral gironí. A l'Empordà eviteu accedir a les zones del litoral on el mar estigui alterat i l'onatge afecti la costa. Respecteu el tancament de passeigs marítims, espigons, ports, platges i altres que per seguretat s'hagin fixat. Si voleu observar el fenomen feu-ho a una distància de seguretat que eviti que l'onatge us pugui afectar.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema