La jutgessa que investiga la fortuna oculta per l'expresident català Jordi Pujol ha urgit a Andorra a remetre-li informació sobre els comptes de la seva família al país, davant la sospita que aquests fons puguin procedir d'"abusos en l'alta funció pública" que va desenvolupar durant els seus anys de govern. La titular del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona remet una comissió rogatòria a les autoritats andorranes per demanar-li els moviments bancaris dels comptes de la dona de l'expresident, Marta Ferrusola, i els seus fills Marta, Mireia i Pere en Banca Privada d'Andorra i a Andbank.

La jutgessa, que tramita la seva petició "amb la màxima urgència", exposa les seves sospites que els fons de l'expresident català puguin formar part d'"un circuit financer encaminat a dissimular l'origen delictiu dels mateixos, en concret que poguessin procedir d'abusos en l'alta funció pública desenvolupada per Jordi Pujol i Soley, màxim responsable de l'administració autònoma catalana durant més de vint anys". La instructora ja va expedir sense èxit a Andorra una primera comissió rogatòria el mes d'agost passat, però les autoritats del Principat li van demanar més concreció sobre els fets investigats abans d'acceptar la seva sol·licitud. Concretament, la jutgessa reclama informació a Banca Privada d'Andorra i a Andbank -tant la seva pròpia com la procedent de Banc Agricole i Banca Reig que es van fusionar en ella- sobre els moviments i extractes dels comptes i dipòsits que siguin titulars Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia i Pere, que al juliol passat van regularitzar els fons que tenien en el Principat mitjançant declaracions complementàries. La jutgessa creu que aquesta diligència és "imprescindible" per descobrir l'origen dels comptes dels Pujol a Andorra, "on poguessin haver-se dipositat fons provinents de conductes delictives" per part de Jordi Pujol "durant l'etapa en què va desenvolupar un rellevant càrrec públic", en al·lusió als seus 23 anys al capdavant de l'executiu català. Per a la magistrada, també resulta necessari "identificar les fonts de les quals es van nodrir de fons els esmentats comptes o instruments financers", per si, en estar situats fora d'Espanya i "de forma opaca per a les autoritats espanyoles, poguessin formar part d'un circuit financer encaminat a dissimular el possible origen delictiu dels mateixos".

Les reaccions

L'ex fiscal en cap de la Fiscalia Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo va assegurar ahir que el cas de desviament de fons de Banca Catalana "segueix obrint interrogants sobre l'origen del gran capital acumulat per Jordi Pujol i la seva família". També va defensar la importància de "saber l'origen i el destí del capital dels Pujol des que el pare dirigia Banca Catalana".