La patronal catalana Foment del Treball va demanar als polítics que assumeixin la seva responsabilitat i garanteixin «governs forts i estables» en les institucions, malgrat l'actual escenari de fragmentació política derivat de les eleccions del passat 24 de maig.

Foment considera que la recuperació de l'economia a Catalunya i a Espanya és ferma, encara que existeixen uns «perills interns», fruit del cicle electoral en què ha entrat el país, que poden posar en risc aquest creixement.

«El desenllaç d'aquest procés, donada la fragmentació política a la qual han donat lloc les municipals, pot conduir a un escenari de més dificultat per a la governabilitat», adverteix la patronal en el seu últim informe de conjuntura, que van presentar en roda de premsa el director d'Economia de Foment, Salvador Guillermo, i el president de la Comissió d'Economia i Fiscalitat, Valentí Pich.

La principal organització empresarial catalana considera que els polítics «han d'assumir la seva responsabilitat i continuar en el camí de la implementació de les reformes necessàries» que permetin consolidar tant la recuperació econòmica com l'ocupació.

«Que ningú no esperi que aquesta consolidació es pot fer deixant a una banda les reformes estructurals», va afirmar Salvador Guillermo, que va advertir que «el cost de la inacció és més elevat que el de l'acció».

Per això, Guillermo va demanar a les diferents formacions polítiques, independentment del seu color, que «no es quedin amb els vots, sinó que els administrin», i que valorin la possibilitat d'arribar a acords per «arreglar la cosa pública», que és la seva principal responsabilitat. «Les pèrdues de temps excessives no faciliten les coses», va apuntar Valentí Pich.

Foment veu «amb certa preocupació» l'actual escenari de fragmentació política i la dificultat d'assumir majories estables que garanteixin la governança.

En ajuntaments com el de Barcelona o Madrid, a la Junta d'Andalusia o a la Comunitat de Madrid són necessaris pactes entre diferents partits per assegurar la governabilitat.

En aquest sentit, Salvador Guillermo va demanar a la classe política «un exercici de responsabilitat», que fugi de «les posicions maximalistes o de caràcter autista» i que s'obri a pactar.

Sobre això, la patronal va recordar que les associacions empresarials i sindicals han fet en aquests últims anys un esforç per negociar i que recentment han aconseguit arribar a un acord en matèria salarial.

Més enllà de l'impacte que la situació política pugui tenir en la recuperació econòmica, els responsables de Foment van destacar que les economies catalanes i espanyoles creixen a bon ritme i que les previsions de creixement a mitjà termini són positives.

L'escenari econòmic internacional, a més, és «absolutament favorable» per enfortir aquesta recuperació, gràcies a factors com el baix preu del petroli, l'absència de pressions inflacionistes, la caiguda de la cotització de l'euro o els tipus d'interès a mínims.

«El context és absolutament favorable per enfortir aquesta recuperació», va comentar Salvador Guillermo, que va incidir en el fet que és «imprescindible» aprofitar aquesta fase positiva del cicle econòmic per culminar el procés de reestructuració de l'economia i impulsar les reformes pendents.