30 de desembre de 2015
30.12.2015

Mas urgeix la CUP a exercir el seu "deure de decidir"

En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, el president de la Generalitat ha assenyalat que després de les eleccions catalanes del 27S i les generals del 20D, "a Catalunya i a l'Estat s'han obert escenaris polítics d'una enorme complexitat

30.12.2015 | 21:41

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha apressat avui a la CUP a exercir el seu "deure de decidir" perquè pugui arrencar la legislatura i perquè el nou Govern, que haurà d'estar "obert al pacte", pugui gaudir d'"estabilitat" per "complir els mandats rebuts a les urnes".

En el seu tradicional discurs de Cap d'Any, des del Saló Mare de Déu de Montserrat del Palau de la Generalitat, Mas ha fet velades referències a la incertesa que hi ha en aquests moments sobre la seva possible investidura de la setmana que ve.

La CUP decidirà el 3 de gener si es presta a facilitar que Mas sigui investit president català abans del 10 de gener, termini límit per arribar a un acord que eviti unes noves eleccions al març a Catalunya.

Al costat del "dret a decidir" dels catalans, Mas ha invocat el "deure de decidir" dels representants polítics i ha recordat que a Catalunya, "després de tres mesos d'intenses negociacions, seguim pendents de la formació del nou Govern".

"El termini legal per decidir si tindrem nou Govern o eleccions acaba el dia 10 de gener. Abans d'aquesta data la llei no permet convocar les eleccions. Després, la convocatòria és obligada. Per tant, queda poc temps i poc marge", ha dit.

Mas ha assenyalat que després de les eleccions catalanes del 27S i les generals del 20D, "a Catalunya i a l'Estat s'han obert escenaris polítics d'una enorme complexitat", que "obliguen a dialogar, a negociar i a pactar. És a dir, a decidir".

"A decidir entre idees, persones i partits molt diferents. Que no sigui fàcil no ens allibera, a cap de nosaltres, del nostre deure de decidir", ha advertit Mas, en una subtil al·lusió a les reticències de la CUP a arribar a un acord d'investidura.

En un recordatori als qui acusen el sobiranisme d'oblidar-se de la crisi, ha subratllat que "projecte nacional i projecte social s'han donat la mà i caminen junts en la voluntat i la il·lusió de fer de Catalunya un gran país".

El president català en funcions ha destacat que la "complexitat" política resultant de les últimes eleccions al Congrés s'assembla a les dificultats que s'està trobant ell per poder formar govern: "Aquells que en les últimes setmanes han fet mofa i escarni de la situació política catalana hauran d'aplicar a les seves pròpies cases la teràpia per resoldre aritmètiques de suma molt complicada".

Amb tot, ha expressat el seu desig que a Catalunya "es trobi en els pocs dies que queden la manera de tenir un nou Govern i una estabilitat que permetin fer bona feina i complir els mandats rebuts a les urnes", després d'"uns mesos incerts" i amb "algunes decepcions".

"El mateix desig l'expresso respecte a l'Estat espanyol", ha afirmat Mas, convençut que "a Espanya i a Catalunya li convenen governs estables, dialogants i oberts al pacte, cadascun des de la seva legitimitat democràtica", ha afegit.

Segons Mas, "Catalunya té clar que vol decidir el seu futur. Tots som necessaris per fer-ho possible. Seguir ignorant-ho o menyspreant-ho no aportarà cap solució de futur".

Respecte al balanç econòmic del 2015, ha posat èmfasi a dir que l'escenari avui és "objectivament millor" que fa un any i ha remarcat que Catalunya exporta "més que mai" i ha guanyat "prestigi turístic i comercial", encara que ha reconegut que en el terreny social encara queda camí per recórrer.

"Treballem dia a dia perquè les persones que més han patit aquests anys de dificultats acabin notant els efectes de la recuperació i d'una més justa distribució de la riquesa que crea el país. Una riquesa que desgraciadament no controlem i que se'ns en va en unes proporcions elevadíssimes que acaben convertint-se en lesives per al benestar d'una part molt majoritària de la societat catalana", ha denunciat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook