La CUP ha demanat formalment aquest dijous al president del Govern, Carles Puigdemont, que convoqui una cimera al Palau de la Generalitat per acordar "el com i el quan" se celebra el Referèndum Unilateral d'Independència (RUI). Aquesta és la fórmula que l'esquerra anticapitalista planteja per concloure el procés sobiranista amb la legitimitat de les urnes, entenent que, després del 26-J, el camí del referèndum pactat amb l'Estat ha quedat intransitable. Des de la Plaça del Rei de Barcelona, els diputats Anna Gabriel i Benet Salellas han proposat que a la cimera siguin convidades totes les forces polítiques partidàries del referèndum, és a dir "JxSí, CUP, CSQP i En Comú Podem" i que, conjuntament amb el Govern, posin data a un RUI "vinculant" que hauria d'arribar abans d'un any.

El referèndum unilateral ha de comptar "necessàriament" amb l'impuls del Govern i del Parlament perquè se celebri "amb totes les garanties". La CUP reclama que el municipalisme també hi tingui un paper actiu.

Gabriel i Salellas han deixat clar que per dotar el referèndum de la legitimitat necessària, "ha de poder comptar amb la participació d'aquelles forces i persones partidàries de la independència, però també de totes aquelles que no ho són". Per això, veuen necessari que la cimera que emplacen a convocar no sigui vista "com una operació al servei d'una opció determinada, sinó entesa com un marc de regeneració i legitimació democràtica imprescindible, on s'hi ha de poder trobar diferents forces, diferents sensibilitats polítiques i, per tant, partidaris de la independència i d'altres opcions".