El Govern estudia un canvi legislatiu per permetre l'accés dels immigrants a les oposicions d'ensenyament. Actualment, les persones estrangeres no poden optar al funcionariat. El secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amorós, vol acabar amb aquesta "discriminació" per, entre d'altres, revertir les altes xifres de fracàs escolar de l'alumnat nouvingut, que "tripliquen" o "quadrupliquen" les dels joves de nacionalitat espanyola.

Amorós ha deixat clar que els immigrants no tindran cap "facilitat extra" a l'hora d'accedir a la funció pública. Considera que la presència a l'aula de professors estrangers pot augmentar les "expectatives acadèmiques" dels alumnes nouvinguts, que es veurien més "reflectits" en el sistema.

El 10% dels alumnes catalans de 4t d'ESO no aconsegueix treure's el graduat escolar. Un percentatge tres vegades superior entre els estudiants procedents del nord d'Àfrica i Llatinoamèrica, i quatre vegades, en el cas dels subsaharians, segons dades oficials del curs acadèmic 2012-2013. El Govern admet "preocupació" per unes xifres que reflecteixen un "greu problema" de fons en la política migratòria.

Per revertir la situació, entre altres mesures, es preveu el canvi legislatiu que consideren ajudaria a tenir una segona generació d'immigrants amb "les mateixes oportunitats". La secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania manté converses amb Governació i Ensenyament -que ha aplaudit la proposta- per encabir el plantejament dins del marc jurídic.