El portaveu d'En Comú Podem al Congrés va oferir dimecres la conferència «Reflexions per a una Catalunya en comú» a Figueres, en ple procés de creació del nou subjecte polític amb Barcelona en Comú, ICV, Podem i EUiA. Abans de la visita a l'Alt Empordà, Domènech passa per Girona per parlar sobre el nou partit, el procés sobiranista, tribunals i corrupció.

En quina situació es troba aquest nou subjecte polític?

Estem fent unes 74 assemblees territorials, on la participació és molt bona, per discutir el gran document marc que són les ponències sobre l'ideari de les alternatives que han de construir el nou projecte. El debat el clourem el 8 d'abril. És cert que hi ha hagut una mica de rebombori... no tant de model organitzatiu sinó dels espais de coordinació de transició.

Podem es queixa sobre les llistes de consens i la participació...

Hi havia la idea que s'havia de fer consulta online, jo crec que ho farem online. Hem aprovat una metodologia de l'acció de dos organismes transitoris, Consell Nacional i Executiva. La metodologia és de llistes obertes i crec que hi estan d'acord. Les possibles llistes o persones que es presentin sí que serà de debat però des de la plena llibertat de tothom presentar el que cregui. És bo que hi hagi una llista que expressi la diversitat del propi espai però encara no hem entrat ni a debatre-ho. Crec que amb això hi haurà acord absolut.

Un espai que es mira de cara a les pròximes eleccions, que vostè ja ha reclamat algun cop.

Hi ha dues lògiques. Una explica com partits, a l'hora de votar uns pressupostos, voten fins i tot en contra del seu programa electoral, i parlo de la CUP i també d'ERC. Subordinen les seves aspiracions a aquella idea de «primer la independència i després la resta». Ara s'ha canviat per «primer el referèndum i després la resta». La nostra lògica és que hem de començar a construir per decidir. Agafarem més força i majories si allò que estem protagonitzant els catalans té a veure amb la construcció ja ara d'un país diferent per aconseguir el dret a decidir.

En les hipotètiques eleccions li agradaria encapçalar la llista?

Jo ja m'he posat a disposició del nou espai polític per a allò que creguin que hagi de fer. Ara estic complint un paper al Congrés. També crec que som un espai polític jove, nou, i comencem a construir cares públiques. És bo que hi hagi més cares públiques de les que tenim ara, fins i tot per representar millor els accents diversos del nostre espai. Ara bé, estem construint un nou espai polític, no hi ha eleccions convocades i s'haurà de decidir més endavant.

JxSí va presentar una reforma del reglament del Parlament per accelerar la llei de desconnexió.

Es desconeix el contingut de llei de transitorietat, menys els seus redactors. I quan s'explica ho fan a trossos i es correspon a un full de ruta que ja no és el 9-N. És un govern que es va comprometre a una cosa i en farà una altra i patirà certa confusió. Crec que en àmbit internacional no s'entendrà gens.

Creu que hi haurà referèndum?

Crec que hi haurà referèndum, i per això estem treballant. Per això vam anar a Brussel·les, estem treballant a Madrid i des de les capitals del canvi, i construirem l'escenari per fer el referèndum. Però per un referèndum. Un 9-N plus es pot fer, però no és referèndum.

El referèndum ideal hauria de ser pactat però ara impossible...

Sembla complicat, això...

...i vostès parlen que ha de tenir garanties jurídiques i amb un reconeixement internacional.

Estem treballant pel que es descriu en el manifest del Pacte Nacional pel Referèndum que han subscrit la CUP i JxSí, i entenem que la firma té valor. No sabem el que estan treballant i quan ens ho expliquin ho veurem. Certament nosaltres vam treballar per aconseguir el referèndum en el joc de la conformació d'un nou govern a l'Estat, i no es va voler conformar. Crec que en un escenari de 2-3 anys es tornarà a obrir. No vol dir que els catalans hàgim d'esperar 2 o 3 anys per construir el nostre país, és evident, i farem una proposta de construcció del país que volem.

Si no es pot pactar, què permetrà convocar el referèndum?

Nosaltres vam apostar per una cosa que no ha passat. No sé si passarà aviat però tota la feina que fem segur que ens portarà cap al referèndum, que ha de reunir unes garanties i característiques essencials: la majoria de la població reconeixement i efectes jurídic, si no estaríem parlant d'un 9-N. Hem de treballar per tenir un referèndum com més aviat millor.

El president diu que es farà «sí o sí», que serà vinculant «sí o sí»...

Bé, quina és la proposta? Per què és vinculant? Com es farà? Què passarà amb els Mossos quan el seu director general va dir que estaven disposats a detenir la Carme Forcadell si un jutge ho ordena. És una declaració fortíssima i necessita resposta. Les paraules són fàcils però han d'anar acompanyades de fets. I hem de conèixer quina és la proposta concreta.

Creu que ho tenen tot previst?

Almenys a nosaltres no ens han explicat com ho faran i la sensació és que estan donant voltes al tema.

Els suports ajudaran que l'Estat s'avingui a trobar una sortida o s'acabarà trencant la legalitat?

Els suports són necessaris en qualsevol escenari de resolució. Independentment de com s'activi en un moment o altre, l'important és mantenir els espais de diàleg.

A alguns els sembla que vostès defensen més el referèndum a Madrid que no pas a Catalunya.

A Madrid queda molt clar que defensem el referèndum i, per tant, també hauria de quedar clar a Catalunya, que l'estem defensant, però es vol consolidar la idea de que no ho estem fent. Quan dic que hem de construir per decidir és perquè hi ha coses que es poden fer ara i ens conforma amb molta més força com a país, per començar a construir-se i acumular forces per al dret a decidir. Pot haver-hi gent d'altres partits que no hi estigui d'acord però al final acabarà sent bastant evident que és així.