06 de setembre de 2017
06.09.2017

El fiscal general promet que actuaran per preservar la «pàtria comuna i indivisible»

També el president del Tribunal Suprem assegura que els jutges empararan els servidors públics i que «ningú patirà per fer complir la llei» · El repte sobiranista marca els discursos en la inauguració de l'any judicial amb la presència del rei Felip VI

06.09.2017 | 08:22
José Manuel Maza (fiscal general), Carlos Lesmes (president TS), el rei Felip VI i el ministre Rafael Català.

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, i el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, van garantir ahir que fiscals i jutges actuaran amb fermesa en defensa de la llei davant els que pretenen vulnerar-la en el procés sobiranista català. Tots dos van llançar aquests missatges en els seus respectius discursos durant la inauguració de l'any judicial, un acte presidit pel Rei i al qual van assistir les principals autoritats judicials i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Ni Lesmes ni Maza van esmentar expressament el referèndum de l'1-O, que podria ser convocat aquesta setmana, però tots dos van defensar la unitat d'Espanya que estableix la Constitució i l'obligació dels poders públics de defensar-la davant «la desraó» -en paraules del fiscal- i les «voluntats inacceptables de ruptura», en les del president del Suprem.

En aquest context, José Manuel Maza va garantir que la Fiscalia actuarà de manera «serena», però «tan ferma i enèrgica» com es requereixi, «davant de la desraó dels que se situen al marge de la llei», davant la qual cosa «no caben vacil·lacions de cap classe». «Davant de les vies de fet en les quals s'està incorrent per alguns, amb greu crebant de l'ordre constitucional, la Fiscalia ha seguit i seguirà actuant en defensa del nostre Estat democràtic», va dir en el seu discurs, el primer que pronuncia en aquest acte com a fiscal general.

Per això, va assegurar que totes les fiscalies, incloses la de Catalunya i les quatre provincials, actuaran «amb celeritat i coherència» a les ordres de la Fiscalia General per preservar l'ordre constitucional i «aquesta pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols».

També el president del Suprem i del Consell General del Poder Judicial va subratllar que la carta magna –juntament amb el dret europeu i la legalitat internacional„ és un dels «pilars» de l'estat de dret i garanteix la «preservació de la convivència allà on existeixen diferencies que es consideren insalvables». Lesmes va contraposar aquesta interpretació de la Constitució amb el que entén que fa el Govern de la Generalitat.

El president del TS va criticar les «voluntats unilaterals» que només aposten per «la ruptura o la separació» són «inacceptables» i «només violenten la pròpia democràcia, doncs cap principi democràtic pot emparar ni legitimar que una part disposi sobre el tot». En aquest context, va llançar un missatge clar als servidors públics que puguin veure's afectats pels esdeveniments en aquest procés: «Ningú patirà per complir la llei».

Va garantir que els jutges empararan a tots aquells servidors públics que s'encarreguin de fer complir la llei, siguin de la classe que siguin, en «qualsevol part» d'Espanya. «Com jutges, avui més que mai, ens correspon custodiar sense ambigüitats la Constitució i la llei», va recalcar després d'assenyalar que la unitat d'Espanya és un «mandat jurídic directe» d'«inexcusable compliment» per a tots els poders de l'Estat.

El repte català va marcar els missatges del fiscal general i del president del TS la vigília a la presumible aprovació de la llei del referèndum i de la convocatòria del mateix, així com de la seva posterior impugnació pel Govern espanyol i suspensió pel TC.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema