Els lletrats del Parlament on sotmeten a votació els efectes de la independència arriben a admetre's a tràmit i a votar-se. Un informe constata que els textos tenen "relació i connexió directa" amb lleis suspeses o anul·lades pel TC, fent referència a la del referèndum i a la de transitorietat jurídica.

Els lletrats argumenten que "presenten una línia de continuïtat i de suport als objectius expressats en les esmentades lleis i resolucions del Parlament". En general, avisen que la tramitació i aprovació d'una declaració, acte, text "materialment equivalent o qualsevol proposta que tingui per objecte aplicar" les lleis anul·lades o suspeses ha d'atendre les resolucions que ha fet el TC al respecte.

L'informe també recorda que ja ha fet dos advertiments a la Mesa recordant-los el seu deure d'impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir les interlocutòries del TC sobre la Llei del referèndum i la de transitorietat jurídica. En concret, els lletrats també apunten que la primera fins i tot ha estat declarada ja inconstitucional i nul·la.

Eludir aquests advertiments, continuen, suposarà "l'exigència de responsabilitats" en els termes que determina el TC, incloent la penal.