El Govern va emplaçar els sindicats de la Funció Pública a iniciar a principi d'octubre la negociació per tornar als treballadors públics les pagues extres impagades del 2013 i el 2014, i va acceptar un increment salarial per a 2018 de l'1,95%. Aquests són els dos compromisos més importants que va assumir l'Executiu català a la reunió que va celebrar ahir la Mesa General de Negociació dels empleats Públics de la Generalitat, segons fonts sindicals.

Els sindicats CCOO i UGT van signar amb el Govern l'acord que permetrà als treballadors públics un increment salarial de l'1,95%, que correspon un 1,75% a l'augment pactat per al conjunt de l'Estat més un 0,20% de fonts addicionals. L'acord, del que es va desvincular el sindicat IAC, també preveu que els empleats de l'administració pública catalana puguin cobrar el 100% del sou en tots els casos de baixa per Incapacitació Temporal (IT).

En la roda de premsa posterior a la reunió del Govern, la portaveu de la Generalitat, Elsa Artadi, es va congratular de l'acord i va destacar que el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, es va comprometre a complir amb el compromís de devolució de les pagues extres tot i que encara no és possible fixar un calendari per a això. «Tenim aquest compromís però no tenim el calendari fet. Tant això com altres qüestions dependran dels recursos dels quals disposi la Generalitat», va subratllar, després d'indicar que en les pròximes setmanes es revelaran aquestes incògnites, subjectes a les negociacions amb el Govern espanyol.

Puigneró va insistir diverses vegades en què la llei d'estabilitat pressupostària li impedeix de moment complir amb el compromís de retorn d'aquestes pagues ja signat amb els funcionaris catalans. El coordinador de l'Àrea Pública de CCOO de Catalunya, Joan Maria Sentís, va assegurar que «mantenim l'exigència que ens tornin les pagues, però no hem volgut deixar passar la possibilitat d'augmentar els salaris el 2018».

CCOO i UGT de Catalunya van qualificar de «ratificació» dels pactes a nivell estatal l'acord d'increment salarial per als treballadors públics de la Generalitat. En declaracions als mitjans després de la reunió, els representants sindicals van interpretar el que es va signar com una cosa que hauria d'haver arribat abans i van insistir a concretar l'increment del 0,2% addicional al 1,75% pactat.

UGT, que també va considerar l'acord necessari i de responsabilitat però també insuficient, va recordar al Govern català que va signar la devolució del 10% de la paga del 2013 abans de desembre. Per la seva banda, CCOO va recordar que els treballadors de la Generalitat «són els més fastiguejats» perquè són els únics a qui els deuen dues pagues extres, la del 2013 i la del 2014, i va confiar que en la taula d'octubre es parli de la tornada de les pagues i altres reclamacions. «O això es comença a concretar a primers d'octubre amb un calendari i amb mesures de debò, o aquesta decepció convertida en empipament serà mobilització i conflicte», va afirmar el coordinador de l'àrea pública de CCOO de Catalunya, Joan Maria Sentís.