El president de la Generalitat, Quim Torra, va cridar ahir a «recuperar l'esperit de l'1-O» i a no tenir por de ser lliures, en un acte del PDeCAT per lliurar la Medalla Carrasco i Formiguera del partit Demòcrates a l'Associació d'Afectats per l'1-O.

«Si tot això realment no ho portem fins al final, de què hauran servit tots aquests sacrificis?», es va preguntar el president. Torra va recordar el referèndum, així com la vaga del 3-O i la declaració d'independència del 27 d'octubre, que va qualificar de victòria, i va demanar: «No ens podem quedar amb la imatge de la repressió». «Vam votar i vam guanyar. Contra les urnes van posar tota la resistència possible, però la democràcia sempre guanya», va insistir el president, que va demanar afrontar els dies que vinguin sense cap tipus de por.

En concret, es va referir a una frase de Pau Casals que deia: «No tingueu por de ser homes» i va demanar no tenir por de ser lliures, mentre es referia a la trajectòria política de Carrasco i Formiguera, exconseller de la Generalitat i afusellat pel bàndol franquista. «Sabent que és la llibertat el que perseguim, estic segur que guanyarem», va concloure Torra.

A l'acte també hi va intervenir el portaveu de Demòcrates i diputat d'ERC al Parlament, Antoni Castellà, que va assenyalar: «Per més que exerceixin la violència, nosaltres ens mantindrem fidels al mandat de l'1-O. No podran amb nosaltres i la república catalana serà una realitat».

El corredor mediterrani

Mentrestant, a la tarda, en la seva intervenció davant el consell nacional del PDeCAT, reunit a Sant Joan de Vilatorrada, Quim Torra va ironitzar sobre «les vegades que ens han venut que el corredor mediterrani serà una realitat», més vegades que les «cartes als reis d'Orient» que ell mateix va arribar a escriure en la seva infància, va dir.

En aquest sentit, es va mostrar escèptic amb les promeses del Govern de l'Estat sobre la construcció del corredor. El corredor mediterrani «només el tindrem», va remarcar el president, «quan siguem lliures».