Els Mossos d'Esquadra han reforçat la vigilància en zones concorregudes de Barcelona per l'avís d'una possible amenaça terrorista en els propers dies, després que els Estats Units emetés una alerta aquest diumenge demanant als seus ciutadans que incrementin les precaucions en les àrees amb moviment de vehicles i autobusos de la capital catalana, i sobretot a la Rambla. Els Mossos han apostat aquest dilluns al matí agents, alguns amb armes llargues, al capdamunt de la Rambla, on també han situat tres furgonetes just a l'entrada. També, agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona aturen aquest matí furgonetes i camions que es dirigeixen a la Rambla per comprovar-ne la documentació i, en alguns casos, també en revisen les mercaderies.

Es tracta d'una amenaça terrorista a la qual donen una credibilitat «mitjana», segons han explicat fonts policials. No obstant, diferents mitjans, apunten que l'individu del que sospiten és un home de Casablanca que respon a les inicials L.B., i que voldria cometre una acció similar a la dels terroristes de Ripoll el passat 17 d'agost a la capital catalana.

La policia, que manté l'alerta antiterrorista en nivell 4 sobre 5, ha traslladat la informació de què disposa a la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els Mossos han confirmat l'avís després que aquest diumenge, els Estats Units (EUA) emetessin una alerta on demanava als seus ciutadans que "incrementin les precaucions" en les àrees amb moviment de vehicles i autobusos, especialment a les Rambles de Barcelona, per possible atemptat "amb poc o cap avís" durant les festes de Nadal.

Fonts dels Mossos d'Esquadra han confirmat a l'ACN que han reforçat el patrullatge preventiu a les zones amb més afluència de Barcelona per l'avís d'una possible amenaça terrorista i també per trobar-nos en les festes nadalenques, quan ja se sol reforçar la vigilància policial.

Així mateix, en un comunicat intern, s'apunta que s'estaria buscant un individu que podria tenir la intenció d'atemptar el dia 25 mitjançant un atropellament utilitzant un autocar o un vehicle similar. L'home tindria tots els permisos de conduir per la qual cosa podria utilitzar qualsevol vehicle.

Per la seva banda, fonts de l'Ajuntament de Barcelona han indicat a l'ACN que la Guàrdia Urbana s'ha posat a disposició dels Mossos d'Esquadra per donar resposta a les peticions que els facin i col·laborar en aquells punts on sigui necessari.

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha assegurat aquest dilluns a Rac1 que l'amenaça jihadista feta pública aquest diumenge contra la ciutat de Barcelona és "una més" de les que té la policia catalana i que donen importància a totes les que els arriben. Amb tot, ha admès que aquesta és una mica "diferent" perquè els Estats Units li va donar publicitat a través de Twitter. El conseller ha dit que treballen sempre per evitar que l'amenaça es faci efectiva i que s'intensificarà el patrullatge preventiu antiterrorista.

La diplomàcia nord-americana va publicar diumenge aquest avís al compte de Twitter de l'Oficina Consular, que coordina l'ajuda als nord-americans que viuen a l'exterior: "Extremin la precaució en àrees amb moviment de vehicles, inclosos autobusos, a la zona de les Rambles de Barcelona durant Nadal i Cap d'Any. Els terroristes poden atacar amb poc o cap avís, tenint com a objectius llocs turístics, centres de transport i d'altres àrees públiques".

A més, el consolat dels Estats Units a Barcelona ha repetit aquest missatge en la seva pàgina web i ha demanat als nord-americans que evitin la zona de les Rambles, des de la plaça de Catalunya fins a la plaça del Portal de la Pau, així com que exerceixin una "vigilància addicional" durant les festivitats de Nadal.

El consolat també recorda als nord-americans que, a Espanya, el número de telèfon per a emergències és el 112 i els demana que estiguin atents als avisos que pugui donar la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos d'Esquadra.

El 17 d'agost del 2017, una cèl·lula gihadista va atropellar vianants a La Rambla de Barcelona i poques hores després va atropellar diverses persones a la localitat costanera de Cambrils (Baix Camp), accions que es van saldar amb 16 morts i més d'un centenar de ferits.

Només un dia després dels atemptats, el president dels Estats Units, Donald Trump, va conversar amb el llavors cap del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per oferir-li "qualsevol assistència necessària".

El Departament d'Estat sol emetre alertes de viatge per informar els seus ciutadans de la seguretat dels països als quals tenen pensat desplaçar-se.

Actualment, Espanya es troba en el nivell 2, de manera que els Estats Units aconsellen als seus ciutadans que presentin atenció sobre possibles riscos.

Aquest sistema d'alertes té quatre nivells, sent 1 el nivell més baix, en què els nord-americans han de tenir "precaucions normals"; i el nivell 4 el més alt i on els serveis consulars aconsellen no viatjar a causa de "la gran probabilitat de riscos que suposen un risc per a la vida".