L'excap dels Mossos, el major Josep Lluís Trapero, ha explicat que dos dies abans de la declaració d'independència ja tenien a punt un dispositiu per detenir l'expresident Carles Puigdemont i els consellers si els ho ordenava la justícia. A preguntes del lletrat de Forn, Xavier Melero, el major ha explicat que a les dues de la tarda del 27 d'octubre va trucar al fiscal en cap i al president del TSJC per dir-los que, en vistes del que havia passat al Parlament i "desconeixent la transcendència jurídica" dels fets, es posaven a la seva disposició. "Era una cosa de certa gravetat i ens posàvem a disposició de l'òrgan judicial per si ordenaven algun tipus d'acció", ha explicat. Ara bé, ha deixat clar que ells ja havien previst la situació i que tenien el pla a punt des de dos dies abans.

En un escrit presentat el 2 d'abril del 2018 davant l'Audiència Nacional per la seva lletrada, Olga Tubau, ja s'explicava que el dia de la declaració d'independència el major va enviar dos correus electrònics al president del TSJC, Jesús Barrientos, i al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada (ja difunt) per "posar-se a disposició" de la justícia.

En aquell mateix comunicat, mostrava la disposició dels Mossos a "continuar garantint la seguretat ciutadana i l'ordre públic a Catalunya.

També explicava en el recurs que, dos dies abans de la declaració, Trapero havia parlat per telèfon amb Barrientos i Romero de Tejada per comunicar-los aquesta posició que, dos dies més tard, els expressaria per escrit. A més, també els va dir que tenien un "dispositiu judicial" per atendre les "eventuals ordres" que poguessin rebre els Mossos.

Aquest dijous, i en declaració al Tribunal Suprem com a testimoni, Trapero ha anat més enllà i ha revelat que aquest pla que comunicaven i que tenien a punt el 25 també preveia la detenció de Puigdemont i de tots els consellers si així els ho ordenava algun òrgan judicial.

Ho declara a l'Audiència Nacional

Fonts jurídiques han explicat que en la darrera declaració de Trapero en fase d'instrucció a l'Audiència Nacional va relatar els detalls d'aquest pla i va dir directament que incloïa detenir tot el Govern. D'això, però, no en constava cap document aportat a la causa. Aquest dijous ho ha dit en una vista pública.