El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar que el país necessita «reforçar tots els fronts» en els propers mesos. Durant la presa de possessió de les noves conselleres de Presidència i Cultura, Meritxell Budó i Mariàngels Vilallonoga, Torra els va agrair que afrontin l'encàrrec amb «valentia». A les ja exconselleres Elsa Artadi i Laura Borràs els va desitjar «bona sort en els nous reptes que assumeixen», en referència al seu futur a candidatures que concorreran a les eleccions generals i municipals. El cap del Govern va defensar l'acció de l'executiu i va apuntar que «resol els problemes concrets del país» i que vol mirar l'horitzó «combinant les urgències amb la planificació».

La nova consellera de la Presidència, Meritxell Budó, és un perfil afí a Jordi Turull i Carles Puigdemont que, com va fer l'expresident, fa el salt del món municipal al Palau de la Generalitat per ser la veu del Govern de Torra, en plena renovació de lideratges a l'espai de JxCat i PDeCAT. El complex tauler de l'espai postconvergent, amb quatre dirigents en presó preventiva i dos fugits més a Bèlgica, ha obligat Puigdemont a moure una de les seves peces més preades, Elsa Artadi, d'un extrem a l'altre de la plaça Sant Jaume: de la conselleria de la Presidència a l'Ajuntament de Barcelona.

La sortida d'Artadi del Govern, per presentar-se com a número dos de JxCat a les eleccions municipals a Barcelona, és a la vegada una oportunitat per atorgar visibilitat a una política fins ara amb menor projecció mediàtica com Meritxell Budó, que passa de ser l'alcaldessa de la Garriga a convertir-se en la cara visible de l'executiu català com a titular de Presidència i portaveu.

Convergent des de la seva joventut, Budó respon a un perfil netament independentista i, dins la direcció del PDeCAT, s'identifica amb el sector més favorable a potenciar la Crida Nacional per la República.