El president català, Quim Torra, ha iniciat aquest dimecres el seu discurs davant el ple del Parlament amb una advertència després de l'operació policial contra els Comitès de Defensa de la República (CDR): "No permetré mai que es vulgui associar un moviment radicalment democràtic amb el terrorisme".

En l'arrencada del debat de política general al Parlament, Torra ha recordat que ahir va enviar una carta al president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, denunciant els "fets gravíssims" que, segons el seu parer, constitueixen les detencions de membres dels CDR dilluns passat.

Torra ha dit que "el moviment independentista ha estat, és i serà pacífic i no violent", ja que busca arribar a la independència "sempre per mitjans democràtics", i ha subratllat: "A Catalunya volem basar tota l'actuació de les administracions públiques en el respecte escrupolós dels drets humans, civils i polítics, individuals i col·lectius".

Per a Torra, és "intolerable que de nou es vulgui criminalitzar el moviment independentista, acusant-lo ja no només de ser un moviment rebel, sinó de terrorista".

"Quan el debat està perdut, la calúmnia és l'arma del perdedor", ha afegit el president, que finalment no ha hagut d'elegir entre assistir avui al debat de política general o al seu propi judici per desobediència, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ho va ajornar al 18 de novembre, després dels comicis generals.

Torra ha volgut deixar clar, en qualsevol cas, que el seu "compromís és comparèixer sempre al Parlament" quan aquest així li ho requereix.

"Jo em dec exclusivament al Parlament de Catalunya i al poble que a les eleccions o en els referèndums assenyala el camí que hem de seguir", ha recalcat.

El president de la Generalitat ha dit que en els últims temps ha constatat "la mort política de Montesquieu" a Espanya, on la separació de poders "és un miratge" i on la democràcia "fa aigües".

Arran de l'1-O, ha denunciat, "la repressió política és una pràctica normalitzada" i "ara ja no hi ha cap gran partit d'àmbit espanyol que no avali l'aplicació de l'article 155" de la Constitució per "castigar la democràcia a Catalunya".

En aquest context, "qui pot defensar que hi haurà sentències justes i judicis justos a la dissidència política?", s'ha preguntat Torra, en al·lusió a la sentència del procés que pròximament dictarà el Tribunal Suprem.

"Veurem si l'Estat espanyol supera la prova i veurem quanta democràcia és capaç d'assumir", ha afegit.

Torra també s'ha dirigit a aquelles forces polítiques que rebutgen un referèndum d'autodeterminació a Catalunya: "Què us fa por? Per què temeu la democràcia?".