El Síndic de Greuges ha recordat a la Generalitat la necessitat d'establir de manera ''urgent'' els acords i convenis amb les empreses subministradores per combatre la pobresa energètica i evitar agreujar la situació que pateixen les persones vulnerables. Rafael Ribó ha insistit que cal desplegar la llei 24/2015 ''sense més dilació'' i considera ''inacceptable'' la demora per part de les administracions públiques i de les companyies per formalitzar aquests acords. Pel Síndic, amb la demora el deute de les famílies es va acumulant i incrementant sense que s'hagi establert la solució. El Síndic també recorda a les companyies elèctriques que no poden suspendre el subministrament d'electricitat a les persones en situació de vulnerabilitat.

Pel Síndic, els ''actors en joc'' en el subministrament, les companyies i les administracions, s'haurien de fer responsables de les conseqüències derivades dels impagaments en situacions de pobresa energètica. També considera la necessitat d'impulsar els mecanismes de mediació i arbitratge que permetin arribar a un acord sobre el pagament del deute existent per part de persones vulnerables.

Ribó també recorda a la Generalitat que ha de designar els òrgans que exigeix la normativa estatal del bo social per fer-ne la gestió i per rebre les llistes de titulars requerits pel pagament i traslladar la informació als serveis socials municipals.

Endesa recorda que està disposada a cofinançar el deute

Des d'Endesa s'han mostrat favorables a la posició del Síndic i han recordat que la proposta de la companyia és cofinançar el deute, assumint el 50% de l'acumulat. Fonts de la companyia han reiterat que la companyia no té ''la voluntat'' de tallar el subministrament a cap família vulnerable.

Segons Endesa, el deute acumulat ascendeix a 21 milions d'euros i, segons la proposta que ha fet la companyia, els ajuntaments haurien d'assumir 10,5 milions, el mateix que assumiria l'empresa.