El president de govern espanyol en funcions i candidat del PSOE a les eleccions del 10-N, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dimecres en una entrevista a Antena 3 que contràriament a les informacions que s’han publicat el programa electoral del PSOE incorporarà la declaració de Granada i la de Barcelona, que recullen l’aposta per la plurinacionalitat i el federalisme. Segons Sánchez, “s’ha filtrat un programa electoral que encara no estava acabat” i que s’ha d’acabar de confeccionar i aprovar aquest dimecres al Comitè Electoral del PSOE. “El problema és que es donen a conèixer documents abans que s’hagin acabat”, ha afirmat, perquè el PSOE “a vegades és massa transparent”.

Sánchez ho ha explicat en referència a la polèmica que s’ha generat després que ‘Eldiario.es’ i la 'Cadena Ser' es fessin ressò aquest dimarts del programa electoral socialista, d’on havien caigut els plantejaments que el PSOE havia assumit en els últims anys respecte a Catalunya.

El programa del PSOE per al 28A assumia explícitament la declaració de Granada del juliol del 2013 i la declaració de Barcelona del juliol del 2017 que apostaven per un model federal i el reconeixement de la plurinacionalitat de l’Estat, però aquests dos punts no apareixien al programa electoral que es va conèixer aquest dimecres.

El líder del PSOE ha recordat que el programa electoral “encara no està acabat” i “s’aprovarà avui”. “Clar que incorporarem la declaració de Granada i la de Barcelona al text programàtic”, ha assegurat, igual que “altres qüestions que també tenien a veure amb drets civils”. Segons Sánchez, “el problema és que s’ha filtrat un document que no estava acabat” i “serà avui al Comitè Electoral quan s’aprovi el programa electoral”.

En tot cas, Sánchez ha carregat novament contra l’independentisme, un moviment que “ha guanyat en radicalitat conforme ha perdut en mobilització” i que ha “fracassat des del punt de vista polític” perquè “a Catalunya hi ha un problema de convivència, no d’independència”. Ha tornat a criticar la “deslleialtat” del PP i Cs com el PSOE va fer amb el 155, i ha advertit que “el projecte polític de l’independentisme és que hi hagi un govern dèbil, i el de la dreta és que hi hagi un projecte dèbil del PSOE”.

Sánchez també ha defensat la tasca del seu executiu. “Hem desplegat durant els últims mesos un nombre important de forces i cossos de seguretat de l’Estat” a Catalunya, i “hem fet un exercici d’anticipació i de coordinació amb els Mossos”. També ha criticat la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzié, perquè “els més radicals de l’independentisme poden justificar com aquesta senyora la violència, però la violència és producte d’una falta de mobilització i una radicalització”.

“Sit and Talk”

Sánchez, que visitarà aquest dimecres Viladecans, ha ironitzat també sobre el lema “Sit and Talk”. “Jo estic disposat a parlar, però dins de la legalitat democràtica i crec que l’obligació de l’independentisme és reconèixer aquesta part de la societat catalana que se sent estrangera al seu país”. Ha posat com a exemple les declaracions de l’expresidenta del Parlament empresonada, Carme Forcadell, sobre la “manca d’empatia” de l’independentisme amb aquesta part de la societat.

També ha criticat el president de la Generalitat, Quim Torra, per l’auditoria anunciada pel Govern sobre els Mossos després de les actuacions de les últimes jornades. Segons Sánchez, “hi ha hagut un atac dels violents a la societat catalana” i no es pot equiparar “la resposta de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat a les accions dels violents” perquè implicaria “posar al mateix nivell dues qüestions que no tenen res a veure”. Torra, ha dit, “ha donat l’esquena als Mossos i s’ha posat de part dels violents”.