15 de novembre de 2019
15.11.2019
Diari de Girona

Un mes de convulsió als carrers després de la sentència

La publicació del veredicte el 14 d'octubre es va traduir en marxes, protestes, greus aldarulls i talls de carreteres

15.11.2019 | 01:26
Un mes de convulsió als carrers després de la sentència

La publicació el passat 14 d'octubre de la sentència del procés, que va implicar penes de fins a 13 anys de presó per a nou líders independentistes, va provocar una sacsejada política a Catalunya que es va traduir en protestes al carrer, talls a la xarxa viària i altres afectacions. Aquesta és la cronologia d'un mes convuls que ha aguditzat la tensió política a Catalunya:


Bloqueig a l'aeroport

Hores després de la publicació de la sentència, milers de persones van bloquejar els accessos a l'aeroport de Barcelona-el Prat, que va haver de cancel·lar desenes de vols. Tsunami Democràtic, una plataforma amb una direcció a l'ombra sorgida a principis de setembre, es va estrenar organitzativament aquest 14 d'octubre. I la seva mobilització, a la qual es van sumar els CDRs, va resultar ser massiva.


Foc i barricades

El dia després de la sentència, els CDRs van prendre el relleu al Tsunami com a motor de la mobilització. La seva primera convocatòria va ser davant la seu de la Delegació de Govern a Barcelona, on, en paral·lel, les entitats ANC i Òmnium havien demanat deixar espelmes en solidaritat amb els condemnats. Al final de la setmana el balanç va ser de 600 ferits, entre ells un policia molt greu i quatre manifestants que van perdre un ull, 28 empresonats i danys per més de 2,5 milions d'euros.


Marxes i vaga legal

Els incidents en les mobilitzacions nocturnes dels CDRs van eclipsar aquests dies els plans que tenien preparats l'ANC i Òmnium Cultural, amb l'aval dels socis de Govern, JxCat i ERC. Dimecres 16, cinc columnes convocades per l'ANC i Òmnium -i a les quals també Tsunami Democràtic va cridar a sumar-s'hi- van sortir de diferents punts de Catalunya per confluir, tres dies i cent quilòmetres després, a Barcelona. Les anomenades «Marxes per la llibertat» van arribar divendres a la tarda a Jardinets de Gràcia, on també hi havia una manifestació amb motiu de la vaga general convocada per diversos sindicats independentistes en protesta per la sentència del procés. A la nit una nova jornada de mobilitzacions va acabar amb incidents en diferents ciutats catalanes.


Dues manifestacions

Les protestes van anar moderant la seva intensitat en els dies posteriors, fins a arribar al cap de setmana del 26 i 27 d'octubre, quan Barcelona va ser escenari de dues manifestacions de signe molt diferent, a les portes de la campanya electoral del 10-N. Una a favor i l'altra en contra de la independència.


La visita del Rei

Ja en plena campanya electoral, el dilluns 4 de novembre, els CDRs van tornar a mobilitzar-se, aquest cop contra la presència del rei Felip VI a Barcelona, amb motiu dels premis Fundació Princesa de Girona.


Eleccions atípiques

Al llarg de la campanya, els CDRs es van mobilitzar de forma puntual per protestar en mítings dels socialistes. El 9-N Tsunami Democràtic va organitzar actes a Catalunya per desafiar la jornada de reflexió.


«Tots a la Jonquera»

La ressaca del 10-N va arribar acompanyada d'una consigna: «Tots a la Jonquera». D'aquesta manera Tsunami cridava a bloquejar la frontera entre Espanya i França, i posteriorment, Girona.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook