El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García Castellón ha proposat jutjar per un delicte d'encobriment als dos Mossos d'Esquadra que viatjaven amb l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al mateix vehicle quan se'l va arrestar a Alemanya el 25 de març del 2018.

Es tracta de Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro López, qui segons el jutge van ajudar l'expresident i ara eurodiputat Carles Puigdemont -que segueix fugit de la Justícia- a evitar la seva captura fins que va ser detingut a Alemanya en virtut d'una ordre del Tribunal Suprem, que l'investigava pel procés.

Així ho explica García Castellón a l'acte en què acorda el pas a procediment abreujat (equivalent al processament) i en el qual decreta així mateix l'arxiu de la causa per als altres dos acompanyants de Puigdemont, l'empresari i senador Josep Maria "Jami" Matamala i l'historiador Josep Lluís Alay, fins ara investigats per aquests fets.

Els fets s'enquadren el 25 de març del 2018, quan Puigdemont -que vivia a Bèlgica i portava cinc mesos fugit d'Espanya- va ser detingut a la ciutat alemanya de Jegel després que el jutge del Suprem Pablo Llarena reactivés l'euroordre contra ell per un delicte de rebel·lió al marc de la causa del procés.

Els indicis en el delicte d'encobriment que el jutge imputa als mossos es fonamenten, segons la interlocutòria, en què tots dos tenien "ple coneixement" d'aquesta ordre -igual que Puigdemont- i, tot i així i "malgrat la seva condició de funcionaris de la Policia ", el van ajudar a intentar sostreure de la Justícia.

El magistrat cita en l'acte l'atestat que la Comissaria General d'Informació va elaborar el 18 abril, en què explica que l'arrest va ser fruit de la col·laboració amb l'Oficina Federal d'Investigació Criminal d'Alemanya, amb la qual es va entaular comunicació després de reactivar-se l'euroordre, el 23 de març.

En aquest moment, Puigdemont estava a Hèlsinki, on havia viatjat el dia abans des de Suïssa, i el mateix 23 a la tarda va abandonar la capital finlandesa, on havia anat a donar una conferència en el marc d'una gira destinada a internacionalitzar el procés.

Els dos mossos havien viatjat a Waterloo (Bèlgica) el 19 de març, en els seus dies de permís, i el 23, una persona que no ha estat identificada els va demanar "que recollissin a Puigdemont", de manera que van sortir en cotxe des d'allà fins a Estocolm, on es van trobar amb ell.

Als pocs quilòmetres de creuar la frontera de Dinamarca amb Alemanya van ser identificats per la Policia d'aquest últim país i Puigdemont va ser detingut.

Puigdemont, que encara no ha estat jutjat i sobre qui pesa una petició de suplicatori al Parlament Europeu, estava sent investigat llavors pel Suprem per fets que podien constituir un delicte de rebel·lió i els mossos -diu el magistrat- coneixien aquestes dades quan el van ajudar en el seu periple de 2.370 quilòmetres que va incloure un trajecte en ferri.

Respecte a "Jami" Matamala -amic personal de Puigdemont- i Alay, el magistrat indica que no tenen la condició de funcionaris i que no consta que facilitessin el vehicle, que el conduïssin o que haguessin donat qualsevol altre ajut amb la intenció que el expresident eludís la Justícia, raons per les quals arxiva la causa contra ells.