Els artesans catalans que han trenat durant tot l'any les palmes per al Diumenge de Rams, la celebració pública el proper diumenge que està suspesa pel coronavirus, les venen beneïdes per internet perquè compleixin amb la seva missió de protegir la salut de les famílies i per, al mateix temps, salvar la seva activitat.

"Palmes de Setmana Santa ja beneïdes! A grans mals grans remeis" és l'eslògan de la campanya que ha llançat en xarxes socials l'empresa familiar artesana Palmes Viaplana, amb seu a la Vilella Baixa.

La tradició catalana és que la padrina regali als seus fillols palmes i palmons el Diumenge de Rams per rebre la benedicció i després penjar-los a balcons i entrades de les cases tot l'any per protegir la salut i la fortuna de les famílies.

Però aquest any, les mesures per frenar el contagi del coronavirus impedeixen la seva venda perquè no són un producte de primera necessitat, perquè les floristeries estan tancades i a més, els actes públics de benedicció de palmes de el Diumenge de Rams han estat cancel·lats.

El mossèn Emilio les beneeix

Com a remei, el capellà de la Vilella Baixa, una petita localitat de la comarca de Priorat, mossèn Emilio, ha col·laborat amb els artesans i ha beneït els milers de palmes i palmons emmagatzemats a l'espera d'expedició.

L'objectiu de Palmes Viaplana és vendre al detall a través del seu web les més de 70.000 palmes que els han tornat els clients de tot Espanya, tancats per l'estat d'alarma en les últimes tres setmanes, i que, a més, ningú podria portar a beneir diumenge que ve perquè tampoc hi ha celebracions religioses.

El mestre palmero Joan Vaqué, que està al capdavant de l'empresa, explica que aspira a vendre unes 5.000 palmes, les que li serien suficients "per salvar els mobles, pagar als proveïdors, els artesans, el transport i a banc i no haver de tancar ".

"Servim en 24 hores, però com el Diumenge de Rams tampoc es pot anar a beneir és el mateix rebre el palmell aquesta setmana que la propera", argumenta l'artesà.

El que més comercialitza a la seva web Palmas Viaplana són palmes petites blanques o de colors, que Joan Vaqué puntualitza que es venen als mateixos preus que el comprador hauria trobat a la botiga i amb els ornaments que el client demana.

Vaqué, que va aprendre l'ofici amb el seu avi quan tenia tot just 10 anys, apel·la a la solidaritat amb els artesans palmeros i adverteix que "si el sector es va a l'trast, la gent no tindrà palma l'any que ve i la tradició desapareixerà".

En Palmas Viaplana estan bolcats en preparar els enviaments, que enguany continuaran més enllà del Diumenge de Rams, entre els quals Vaqué destaca un que no s'ha cancel·lat, el de 150 palmells de la residència geriàtrica barcelonina "Refugi d'obreres".

Palmes per a la gent gran

"La gent gran se sent molt sola i rebre un palmell beneïda és una alegria", argumenta Vaqué, que explica que els ancians i no els nens són aquest any els destinataris de molts de les comandes que els estan fent.

Si no fos pel COVID-19, aquesta setmana el personal de palmes Viaplana estarien despatxant les palmes a les tradicionals fires de Rams, com la de la Rambla de Catalunya de Barcelona, ??que presideix el mateix Joan Vaqué, que també han estat cancel·lades.

El mestre artesà palmero ha descartat que aquestes fires puguin dur-se a terme quan acabi el confinament, perquè "el calendari litúrgic de l'Església és el que és", i ha lamentat que a molts artesans el coronavirus se'ls ha portat tots els seus estalvis invertits en participar en aquests mercats.