El conseller d'Interior, Miquel Buch, defensa buscar les vies perquè les sancions per saltar-se el confinament siguin "efectives". En una entrevista a SER Catalunya, ha explicat que les actes s'han anat aixecant les darreres setmanes basant-se en la llei de salut pública i la de seguretat ciutadana (l'anomenada llei mordassa) poden acabar o no en sanció. A partir d'aquí, ha afirmat que no poden quedar "passius" davant la gent que s'ha saltat les restriccions de l'estat d'alarma i ha assegurat que si han de "canalitzar" l'aixecament d'acta perquè la sanció sigui "efectiva" ho faran.Buch ha fet aquestes afirmacions davant un estudi dels Mossos d'Esquadra que, segons SER Catalunya, demana incorporar elements com ara que es faci constar que la persona ha desobeït perquè no sigui fàcil de recórrer.

En tot cas, el conseller ha matisat que els processos "s'aniran resolent" amb "totes les garanties" jurídiques i administratives de la ciutadania davant de l'administració.

Sobre l'ús de la llei mordassa, Buch ha precisat que no li "consta" que els sindicats dels Mossos hagin demanat aplicar-la amb tota la contundència. "El que està clar és que la llei s'aplica amb la màxima contundència sempre, les lleis s'han d'aplicar, són iguals per a tothom", ha afegit.

Desconfinament

D'altra banda, Buch ha dit que veuria "encertat" que l'Estat "rectifiqui" i encaixi els processos de desconfinament amb cada comunitat autònoma. "No deixa de ser el que seria de més sentit comú", ha dit. De fet, ha destacat que des d'un primer moment la Generalitat ja va demanar "treballar de forma coordinada i no subordinada", ja que són les comunitats les que tenen les competències en salut "des de fa més de 20 anys".

"Si rectifiquen estarà bé, ho trobarem encertat", ha manifestat sobre la proposta que el govern espanyol té previst traslladar a les comunitats a la comissió per a la desescalada.

.Passaport d'immunitat

Preguntat pel passaport d'immunitat, Buch ha comentat que en el pla encarregat pel Govern "hi ha moltes propostes i aquesta és una més". Així, s'ha limitat a dir que cal "buscar l'equilibri" entre la lluita contra la pandèmia i la realitat territorial de Catalunya. "Amb l'anomenat passaport, hem de buscar com acomodem les recomanacions dels epidemiòlegs a la realitat social", ha afegit.

"S'han de coartar les llibertats dels ciutadans per la lluita contra la covid? Ho posaria en qüestió, són exemples que hem de buscar l'equilibri de la nova realitat", ha plantejat.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus