Les característiques del procediment són les següents:

Tramitació individualitzada

El Ministeri de Justícia tramitarà de forma individual els expedients d'indult dels 12 condemnats pel Tribunal Suprem pel procés independentista, un procediment que sol superar els sis mesos de durada. Cada expedient és individual i arrossega les diferents sol·licituds que s'hagin registrat per a la mateixa persona. És a dir, s'han de tramitar un total de 12 expedients perquè la primera sol·licitud que es va registrar al Ministeri de Justícia demanava l'indult per als 12 condemnats en aquest polèmic cas, encara que realment només nou compleixen penes efectives de presó.

Els informes judicial i fiscal no són vinculants

Perquè Justícia elevi una proposta d'indult al Consell de Ministres és imprescindible sol·licitar dos informes: un a la fiscalia i un altre al tribunal sentenciador, en aquest cas al Suprem. Aquests informes són preceptius, però no vinculants, encara que seria molt controvertit pronunciar-se a favor d'un indult si tots dos han estat contraris, el que és fàcil de preveure tenint en compte que el de la fiscalia correspondrà als fiscals que van exercir l'acusació en el judici del procés.

Per reial decret signat pel Rei

En el cas de ser la resolució del Govern favorable als presos, aquesta s'ha d'acordar via reial decret publicat al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). Els indults poden ser totals o parcials i poden condicionar-se al compliment de determinats requisits, corresponent al tribunal sentenciador la vigilància que es compleixin. Formalment, l'indult l'atorga el Rei, a qui la Constitució faculta per «exercir el dret de gràcia d'acord amb la llei».

No vol dir perdonar el delicte

La majoria de les peticions d'indult no superen el procediment. L'any passat es van tramitar 4.022 indults i es van concedir 39, el 0,97%; i en l'exercici anterior es van atorgar només 17 indults dels 4.382 tramitats. Pot demanar la mesura de gràcia el condemnat o una altra persona en nom seu, sense necessitat d'un poder escrit que acrediti la seva representació. A diferència de l'amnistia, és una mesura individual i no suposa el perdó del delicte, sinó l'extinció de la responsabilitat penal.