05 de octubre de 2020
05.10.2020
Diari de Girona

Arrufat va abandonar la CUP després d'una denúncia d'agressió sexual i una altra d'abús

El diputat va marxar del partit quan es va produir la segona acusació, cinc anys després de la primera

04.10.2020 | 23:53
Arrufat va abandonar la CUP després d'una denúncia d'agressió sexual i una altra d'abús

L'exdiputat de la CUP Quim Arrufat tenia una denúncia interna dins de la formació cupaire per agressió sexual i una altra per abús sexual quan va decidir abandonar el partit el 2019, segons va avançar el diari Ara. Així, una noia va denunciar internament Arrufat per agressió sexual la tardor del 2014, quan encara era diputat al Parlament. Aquell any, però, els protocols interns de la CUP per afrontar les agressions sexistes encara no estaven vigents, i es va crear una comissió informal per tractar el cas. El 2019 va rebre una nova denúncia, aquest cop per abús. En un comunicat posterior, la CUP va denunciar l'agressió i va explicar que Arrufat va marxar del partit mentre els casos s'estaven gestionant.

Just abans de les eleccions municipals, Arrufat va decidir abandonar la formació, ja que tot i que la comissió encara estava tractant el cas, el protocol estableix un agreujant per repetició que implica l'expulsió. El protocol fixa quatre nivells en els casos de violència sexual: un nivell 1 per comentaris lascius, el 2 per exhibicionisme o tocaments no desitjats, el 3 per violació o per forçar pràctiques sexuals no desitjades, i el 4 per una violació amb força. El cas d'Arrufat del 2014 es tractaria d'una agressió de nivell 3.

Les mesures reparadores que havia d'emprendre el diputat eren renunciar a la visibilitat pública i la suspensió de militància entre sis mesos i dos anys, encara que questa darrera no es va acabar aplicant. A finals del 2014 es va fer una reunió amb Arrufat i es va acordar que, per reparar el dany, no podia coincidir amb la víctima a cap acte, havia d'iniciar un procés de revisió amb treball personal per assumir el que havia fet i havia de perdre presència mediàtica. El 2017, amb l'arribada dels protocols, es va tornar a tractar el cas i finalment el 2018 es va acordar que no podia ser una figura representativa del partit i que havia de reprendre el treball terapèutic.


La resposta de la CUP

En un comunicat posterior, la CUP va denunciar l'agressió d'Arrufat i es va refermar en el seu compromís «clar i ferm» contra el patriarcat i les agressions masclistes. Paral·lelament, els cupaires van apuntar que l'exdiputat va abandonar l'organització quan els casos encara s'estaven gestionant a través del protocol. «Assumim i reconeixem que es donen casos d'agressions en el si de l'organització i que la CUP no és aliena al patriarcat en general ni a les agressions masclistes en particular».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook