Tal com ja va avançar el Govern la setmana passada, el dilluns vinent Catalunya iniciarà la desescalada i ahir la consellera de Salut, Alba Vergés, va avançar com seria. Segons va explicar, es tractaria d'un pla de desescalada per trams i amb una periodicitat de quinze dies. En roda de premsa, els responsables sanitaris van defensar que es començaran a aixecar de forma progressiva les restriccions a partir de dilluns per la «bona tendència» de les dades de contagis dels últims dies, tot i que no s'hauran assolit tots els objectius marcats, sobretot en l'ocupació de l'UCI. Vergés va assenyalar que, tot i que fa uns dies Catalunya va superar el pic de contagis de la segona onada, encara no s'hi ha arribat pel que fa a l'impacte assistencial.

Es preveu que aquest pla tingui tres o quatre trams, però la consellera no va voler avançar més detalls, en espera de poder-lo exposar als sectors implicats al llarg de la setmana. Segons va apuntar la setmana passada la mateixa consellera, el pla començarà per les activitats a l'aire lliure, incloent-hi les terrasses dels bars i restaurants, ja que, com a principi general, els exteriors són espais més segurs per la propagació del virus. «Creiem que ens podem comprometre a partir del 23 amb aquesta reobertura, però hem d'explicar també que comporta assumir certs riscos», va reconèixer la consellera, que va assegurar que des de Salut defensen el principi de «prudència» a la vegada que intenten trobar «equilibris» amb la «vitalitat econòmica i social».

Els objectius

Tot i això, des de Salut certifiquen que el dilluns vinent no s'hauran assolit almenys un dels tres objectius marcats, que és que com a màxim hi hagi 300 pacients ingressats amb covid-19 a les UCIs. Ara hi ha 587 pacients, segons la darrera actualització de les dades de Salut. Segons les últimes previsions, el proper dilluns n'hi haurà uns 400. Ara bé, la consellera va defensar que la velocitat de propagació del virus (Rt) es manté per sota d'1 de forma sostinguda des de fa dies i això significa que el nombre de contagis continuarà baixant. Aquest és el primer objectiu que, si no hi ha cap canvi inesperat, sí que es complirà.

El segon és que el nombre de casos diaris de coronavirus sigui de 1.000 -una xifra, en qualsevol cas, molt elevada, segons els experts. Actualment s'estan declarant prop de 3.000 casos diaris, mentre que a finals d'octubre se'n van estar declarant uns 5.000 cada dia. Si bé les previsions de Salut eren que Catalunya superés el pic de l'impacte assistencial al llarg de la setmana passada, Vergés va afirmar que encara no s'hi ha arribat i que encara no s'ha doblegat la corba dels ingressos.

La consellera va demanar la col·laboració de tota la societat per «evitar anar endarrere» quan comenci la reobertura. «En l'estat actual, el sistema sanitari es pot veure molt perjudicat si no fem bé aquesta reobertura», va advertir. «És extremadament important que totes les persones siguin conscients que encara estem en pandèmia. Haurem d'anar amb molta cura», va afegir el coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19, Jacobo Mendioroz. També va apuntar que reprendre les activitats no es pot fer «d'una manera descontrolada», com va passar a l'estiu, i va assenyalar que a l'hivern, a més, és més fàcil el contagi, perquè es fa més vida en espais interiors.

· Consulta tota la informació relacionada amb el coronavirus