El 84% de catalans defensa que la resposta a la pandèmia ha de ser global i no només local. Així ho revelen els resultats d'una enquesta feta pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. El mateix estudi també apunta que tres de cada quatre enquestats creu que la pandèmia ha afectat més els països empobrits, mentre que el 69% estan d'acord que el seu ajuntament destini recursos a la cooperació també durant l'emergència sanitària. De fet, fins al 80% considera important que es destini recursos a aquest àmbit -un 28% ho veu molt important i un 52%, bastant. A més, el 56% d'enquestats pensa que l'Estat ha de garantir refugi, asil i protecció internacional per a les persones que es veuen forçades a migrar, mentre que un 22% ho rebutja.

Segons l'enquesta, el 75% de catalans creuen que la pandèmia afecta més els països econòmicament empobrits que als desenvolupats, i més del 70% considera que aquesta situació els afecta a ells mateixos «significativament».

«Els resultats demostren que es rebutja la recepta insolidària de primer els de casa de l'extrema dreta. La gent demana més cooperació i menys murs», ha conclòs el director del Fons, David Minoves.

Per la seva banda, el president del FCCD, Isidre Pineda, ha celebrat el «triple sí» dels catalans a si creuen que la pandèmia afecta més als països desafavorits, a destinar-hi més recursos i a garantir l'asil. «És un triple sí dels catalans que entenen que la solidaritat internacional és necessària», ha celebrat.

Per fer l'estudi s'ha enquestat 1.177 persones majors de 18 anys entre el 21 i el 23 de desembre del 2020. També s'ha preguntat sobre qüestions de migració i refugi i cooperació al desenvolupament. Sobre aquest darrer aspecte, s'extreu que la societat no n'està prou conscienciada.