Després que el Govern suspengués l’ampliació del passaport Covid pel col·lapse de descàrregues a la pàgina web, ahir Argimon va anunciar que es reprendria divendres que ve. D’aquesta manera, es tornarà a exigir per entrar als interiors de restaurants, gimnasos i residències. El certificat, segons va explicar el conseller Argimon, es demanarà a totes les persones a partir de 13 anys que accedeixin a l’interior aquests establiments.

Tal com va explicar el conseller, «dijous passat es va detectar una allau d’entrades, per la qual cosa es van posar filtres de prevenció i seguretat». Tot i així, el sistema continuava en funcionament: només el divendres es van emetre 360.000 certificats. En total, hi va haver més de mig milió d’entrades aquell dia a La Meva Salut.

 «Ens donem aquest marge de tres o quatre dies, perquè la gent se’l pugui continuar descarregant amb tranquil·litat i, si necessita ajuda, pugui recórrer a la seva xarxa de familiars i amics», va dir el conseller i també va recordar que «s’ha de descarregar i guardar-lo». En l’última setmana, s’han expedit uns dos milions de certificats.

Malgrat tot, qui «ha pagat més els plats trencats de la gestió del govern» és el sector de l’atenció primària, tal com han manifestat alguns professionals a través de les xarxes socials. Lamenten que divendres les consultes es van col·lapsar d’usuaris que necessitaven ajuda per descarregar-se els certificats, sobretot la població d’edat més avançada, que té més dificultats per accedir a les noves tecnologies. 

Per tot això, els CAPs es van col·lapsar, així com les línies telefòniques, i no van poder atendre altres necessitats de la població. 

«Ens sentim traïts»

Finalment, una vintena de delegats de Metges de Catalunya (MC) de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de la xarxa sanitària concertada, van lliurar un escrit a Salut, en què denuncien l’incompliment dels acords de sortida de vaga de 2018 per millorar les condicions assistencials i laborals del personal facultatiu, i van manifestar que el col·lectiu se sent «traït, menyspreat i explotat» tres anys després de les mobilitzacions.

«Ens heu abandonat a la nostra sort, fins i tot, abans de la pandèmia», afegeix l’organització que acusa Salut d’incrementar la cartera de serveis sanitaris sense augmentar la plantilla. Davant d’aquesta situació, MC exigeix a Argimon el compliment íntegre dels acords. En cas contrari, el sindicat amenaça de plantejar un nou calendari de mobilitzacions. «Estem al costat de la ciutadania, com demostrem cada dia i sempre hi serem. Si té la voluntat de redreçar aquesta situació, ens hi trobarà, però si no, no continuarem participant en un sistema malalt i obsolet», afirma el sindicat a través del comunicat.