Dues investigacions amenacen el germà Jesús Linares, el professor de La Salle que va violar l’escriptor Alejandro Palomas. La Fiscalia de Barcelona ha obert un altre procediment contra aquest religiós perquè presumptament va abusar sexualment d’alumnes del centre de Montcada i Reixac, segons van confirmar fonts oficials. Aquestes diligències se sumen a les incoades contra aquest religiós per actes similars a l’escola de Premià de Mar. Tot i que es tracta del mateix sospitós, el germà Linares, de 91 anys, les perquisicions, per ara, es tramitaran de forma separada.

Els fets de Montcada i Reixac seran investigats a la Fiscalia de Sabadell, mentre que dels esdevinguts a Premià de Mar se’n farà càrrec els seus homòlegs de Mataró. Els fiscals en tots dos casos tindran, d’entrada, sis mesos per poder aclarir si el germà va cometre o no els atacs contra la llibertat sexual dels estudiants. En aquests casos, el més habitual és que es localitzi les víctimes i se’ls prengui declaració. Ha estat la mateixa organització religiosa qui ha derivat dos reportatges de El Periódico, del mateix grup editorial que Diari de Girona, i els que va publicar també elDiario.es, a la Fiscalia.

Linares va ser traslladat de forma sobtada de Premià de Mar al centre que l’ordre religiosa té a Montcada i Reixac el 1986, tot i que havia ascendit a director només tres anys abans. Va exercir de professor ras a La Salle Montcada fins al curs 2003-2004, quan va tornar a La Salle Premià de Mar. La investigació va revelar que durant aquestes dues etapes a Premià, l’anterior al 1986 i la posterior al 2003, Linares va abusar sexualment de, almenys, set exalumnes més, a més de Palomas. Aquesta notícia, en què s’identificava amb nom i cognoms Linares, va sacsejar el passat de l’escola de Montcada, on el germà havia fet el mateix.

«Secret de domini públic»

L’organització de La Salle sabia el 1986 que aquest religiós era un pederasta perquè existien denúncies com la de la família d’Alejandro Palomas, que a finals dels anys setanta va acudir a la direcció del col·legi per denunciar-ho, i perquè el fet que aquest germà feia tocaments als seus alumnes era un «secret de domini públic», segons van afirmar algunes de les seves víctimes. Tot i això, La Salle, en lloc d’apartar-lo, el va traslladar a Montcada. També en aquesta localitat van existir nombrosos avisos del que passava amb aquest religiós.