Un jutjat investiga un foc causat per l'electrocució d'un ocell

El foc a Manresa va calcinar 46 hectàrees el juliol de l'any passat

Al peu de la torre elèctrica es va trobar un aligó comú incinerat

Dos agents rurals amb l'ocell que va provocar l'incendi de Bufalvent

Dos agents rurals amb l'ocell que va provocar l'incendi de Bufalvent / AGENTS RURALS

Núria León / EFE

L'incendi que el 18 de juliol de l'any 2022 va cremar 46 hectàrees a la zona de Bufalvent, a Manresa, ha entrat a formar part a la causa contra l'empresa Endesa per l'electrocució d'aus a les seves línies elèctriques. En aquell foc, les flames van arrasar bosc i la finca de les Arnaules. La gran fumarada va originar el confinament d'habitatges i es va ordenar l’evacuació temporal de 15 empreses del polígon Bufalvent. La causa del foc va ser un aligot comú electrocutat amb uns cables elèctrics que es va encendre i va caure a terra.

Ara, un any i tres mesos després, el jutge que instrueix la querella de la Fiscalia contra Endesa pels ocells electrocutats en les seves línies elèctriques ha ampliat la seva recerca, en concloure que la companyia segueix sense adoptar mesures per a evitar aquest risc, el qual cosa ha provocat més d'un centenar de morts en dos anys.

Segons han informat l'agència EFE fonts jurídiques, el titular del jutjat d'instrucció número 1 de Vic (Barcelona), que investiga a la companyia, ha acordat imputar als directius d'Endesa responsables de les línies elèctriques de la província de Barcelona des de l'any 2021, per delictes contra el medi ambient i la protecció de la fauna.

El jutjat accepta així la petició de la Fiscalia de Barcelona, que ha constatat, dos anys després de querellar-se contra Endesa i sis dels seus directius per l'electrocució d'ocells, que les torres de conducció d'energia de la companyia segueixen "sense cap protecció" que eviti la mort dels ocells que es posen en elles.

Un portaveu de la companyia ha assenyalat que, en tractar-se d'un procés sota recerca judicial, no es pot pronunciar sobre l'assumpte, però insisteix que Endesa "ha col·laborat i col·laborarà amb la justícia en tot allò que se'ls demani".

Segons el fiscal, l'empresa i els seus directius investigats han mantingut aquesta situació de risc "de manera conscient des de fa molts anys, amb els resultats negatius que per a la biodiversitat i el medi ambient ha implicat, implica i implicarà sens dubte en el futur".

El fiscal acompanya el seu escrit d'un detallat informe on el cos d'Agents Rurals comptabilitza els ocells que han trobat electrocutades en els últims dos anys a causa de línies elèctriques que mancaven de les mesures adequades per a evitar aquest risc, gran part d'elles d'espècies protegides.

Les restes calcinades de l'ocell que va provocar l'incendi de Bufalvent

Les restes calcinades de l'ocell que va provocar l'incendi de Bufalvent / AGENTS RURALS

Més d'un centenar d'ocells protegits

En total, els exemplars trobats per Agents Rurals superen el centenar, pertanyents a espècies com la cigonya, la cornella, la garcilla, el busardo, el xoriguer, l'àguila, el falcó pelegrino, l'astor o el voltor lleonat.

En el seu escrit, el fiscal adverteix que les instal·lacions d'Endesa estan provocant des de fa anys "una pèrdua de biodiversitat molt rellevant, que afecta espècies protegides", a més d'un risc d'incendi pels ocells electrocutats que cauen en zones forestals. Aquest és el cas de l'incendi del juliol de l'any passat en el polígon Bufalvent, entre Manresa i El Pont de Vilomara.

En el seu escrit, el fiscal insisteix que "tal situació perillosa no pot estar emparada" pel decret de 2008 que esgrimeix Endesa per a argumentar que les seves línies elèctriques compleixen amb la legalitat.

En aquest sentit, es remet a una sentència del Tribunal Suprem de l'any 2020 que estableix com a "defecte greu" la falta de mitjans anticol·lisió i antielectrocució en les instal·lacions de transport d'electricitat.