La mascareta torna a ser obligatòria als centres sanitaris de Catalunya

Salut demanarà a l’Estat que torni a autoritzar les baixes automàtiques com es va fer durant la covid

La mesura es farà oficial el dilluns, quan es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya  

L’increment de virus respiratoris en aquestes darreres setmanes ha comportat la decisió del Govern 

La mascareta torna a ser obligatoria als hospitals, CAP i sociosanitaris de Catalunya.

La mascareta torna a ser obligatoria als hospitals, CAP i sociosanitaris de Catalunya. / Jordi Otix

Beatriz Pérez

La mascareta torna a ser obligatòria, independentment de si es tenen símptomes o no, als hospitals, centres d’atenció primària (CAP) i centres sociosanitaris de tot Catalunya, segons ha anunciat avui al migdia a la xarxa social X -abans Twitter- el conseller de Salut, Manel Balcells. La seva utilització en aquests centres era, fins al moment, una recomanació, però ara les autoritats sanitàries catalanes volen que s’utilitzi tant sí com no la màscara en aquests espais, si bé convé matisar que no seran oficialment obligatoris fins al dilluns 8 de gener, dia en què aquesta mesura es publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

L’obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris i sociosanitaris no només ha sigut declarada a Catalunya, sinó que també ho ha fet la Comunitat Valenciana i Múrcia, encara que previsiblement s’estendrà per tot Espanya. Poc després del comunicat del conseller català, la Ministra de Sanitat, Mónica García, ha dit a ‘La Sexta’ que el dilluns vinent, en una reunió amb totes les comunitats, els proposarà implantar aquesta mesura als seus hospitals, centres de salut i sociosanitaris «de manera transitòria».

Augment de virus respiratoris

«L’increment de virus respiratoris ens ha portat a decidir que a Catalunya la mascareta sigui obligatòria als centres sanitaris. Agraeixo la tasca dels professionals en aquests moments d’incidència del virus de la grip i afeccions respiratòries», ha comunicat avui Balcells a X. En paral·lel, Salut recomana (però no hi obliga) altament el seu ús en els geriàtrics (cosa que ja es recomanava fins ara), així com per a persones de risc o qualsevol altra que tingui símptomes.

L’obligatorietat de les caretes als centres sanitaris de tot Espanya va decaure el juliol passat després de decretar Sanitat el final de la crisi sanitària, però ara es torna a fer necessària davant l’augment de la pressió assistencial que viuen els serveis d’Urgències a causa dels virus respiratoris, i que es preveu que vagi en augment la setmana que ve.

Fins ara, l’ús de màscares als centres sanitaris catalans només era una recomanació. Convertir-ho en obligatorietat, com ara Salut ha decidit fer, requereix una regulació amb mesures que s’han de publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), cosa que previsiblement es farà dilluns que ve. Catalunya no és la primera autonomia que torna a implantar la màscara a totes les àrees de la sanitat: la Comunitat Valenciana va activar ahir un nou protocol que estableix l’obligatorietat d’ús de les màscares als centres sanitaris i sociosanitaris com a mesura preventiva davant el repunt d’infecció per virus respiratoris. Després de la Comunitat Valenciana i Catalunya, aquesta mateixa mesura va ser anunciada per Múrcia.

La reunió del dilluns

El Ministeri de Sanitat es reunirà amb les comunitats autònomes dilluns que ve, dia 8, per abordar l’adopció de mesures de Salut Pública en relació amb la incidència de la grip durant aquesta campanya, segons ha avançat avui la consellera de Sanitat de la Comunitat de Madrid, Fàtima Matute.

En declaracions a la cadena ‘esRadio’, la consellera ha explicat que va rebre, el passat dijous a la tarda, una convocatòria del Ministeri per a aquest conclave, que tindrà com a punts de l’ordre del dia l’aprovació de l’acta de la trobada anterior i coordinar mesures de salut pública per fer front a l’epidèmia de grip.

Des de Salut expliquen que a la reunió del dilluns, que totes les autonomies tindran amb el Ministeri de Sanitat, Catalunya demanarà que els metges de família puguin gestionar les baixes per grip de forma telemàtica (a través d’una autodeclaració del pacient) i alliberar-los d’aquesta manera d’una burocràcia innecessària en moments de tensió com l’actual, ja que , sense estat d’alarma (regit per una llei estatal), les autonomies no poden implantar aquestes mesures i necessiten el permís del Ministeri. 

Baixes telemàtiques

Els metges de família demanen que per a baixes curtes (d’entre tres i set dies) no calgui una baixa laboral, sinó que n’hi hagi prou amb una declaració del treballador, com ja es fa a molts països, assenyalen fonts del COMB. Aquesta és una mesura que es va fer per als contagis de la COVID-19 en els pitjors moments de la pandèmia.

Aquesta demanda és perquè els centres d’atenció primària (CAP) de Catalunya esperen que el punt àlgid de la grip i COVID-19 arribi «la segona o tercera setmana» del gener.

«Esperem, per a la setmana que ve, encara més volum de feina, però amb la sort que el gruix del personal ja haurà tornat de vacances», assenyala el metge de capçalera Jordi Mestres Lucero, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), sobre l’alarmant situació del sistema sanitari actual.