Una part important dels pagesos torna cap a casa però alguns decideixen quedar-se a Barcelona

Alguns dels ramaders es plantegen fer el camí de tornada per poder atendre el bestiar

Aragonès i Mascort reben una quinzena de representants del sector agrari al Palau de la Generalitat

El president Pere Aragonès rep una representació de la pagesia al Palau de la Generalitat

El president Pere Aragonès rep una representació de la pagesia al Palau de la Generalitat / Arnau Martínez/ACN

ACN

Una part important dels més de 2.000 pagesos que aquest dimecres han dut els tractors a Barcelona per reivindicar millores al sector ha optat per abandonar la capital catalana, davant l'avís que han de treure els vehicles a les sis del matí o que seran multats. Tot i això n'hi ha que han decidit quedar-se, principalment els que venen de més lluny, de la zona de l'Ebre, argumentant que el cansament acumulat després de 48 hores de mobilització no fa segura la tornada. Els que es queden també apunten que no han vingut preparats per fer-ho, i que hauran de passar la nit com puguin als tractors. Els Mossos habilitaran carrils des de la Diagonal i la Gran Via cap a les principals autopistes per al retorn.

Reunió amb el Govern

El president del Govern, Pere Aragonès, rep una quinzena de representants del sector agrari al Palau de la Generalitat després de la mobilització històrica del sector, que ha confluït amb diverses columnes de tractors a Barcelona aquest dimecres. El cap de l'Executiu s'ha reunit acompanyat del conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, amb membres d'associacions com Unió de Pagesos, l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Moviment 6F, Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i l'Associació de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). Està previst que la reunió duri més d'una hora i posteriorment compareixerà el conseller. Mentrestant, centenars de pagesos es concentren a la plaça Sant Jaume.

Alguns dels mobilitzats han escridassat els representants d'Unió de Pagesos en considerar-los uns "venuts".

Els pagesos s'han dirigit a peu a plaça Sant Jaume després d'aparcar els milers de tractors que s'han desplaçat a la ciutat a l'avinguda Diagonal i a la Gran Via. 

Finalment, la reunió amb la Comissió Europea s'ha cancel·lat pel retard de la manifestació però fonts europees destaquen que estaven disposats a veure'ls. "La Comissió sempre està al costat del sector agrari, especialment en temps de crisi i canvis. Europa necessita els seus pagesos", ha detallat la institució en un missatge a X.

"La pagesia és un sector vital per a Europa: la nostra alimentació i el nostre planeta en depenen. Per això a la Comissió Europea escoltem atentament les seves preocupacions i treballem per donar-hi resposta", afegia la publicació. El sector agrari enviarà les seves demandes per escrit als representants de la CE a Barcelona.

Pagesos agraeixen la rebuda a Barcelona però demanen anar més enllà dels aplaudiments

L'entrada per l'avinguda Diagonal de Barcelona dels tractors, procedents de l'Ebre, Tarragona i Lleida, ha despertat els aplaudiments de la ciutadania: "Hauria de ser no només un aplaudiment sinó una consciència col·lectiva per saber on estem". Així s'ha expressat Carles Aguirre, un jove ramader d'Horta de Sant Joan (Terra Alta), que espera que no es quedi en això i recorda que també s'aplaudia els sanitaris per la pandèmia. Tot i així, Aguirre ha admès que l'ha emocionat un "rebuda brutal". Per la seva part, Ester Andreu, productora d'oli d'oliva al Penedès, s'ha mostrat sorpresa i ha agraït el suport, així com Ricard Segura, de la cooperativa Coselva, de la Selva del Camp: "De vegades som una mica reticents amb la gent de la ciutat".

Suport d'una noia al pas dels tractors per la Zona Universitària, a l'avinguda Diagonal

Suport d'una noia al pas dels tractors per la Zona Universitària, a l'avinguda Diagonal / Albert Hernàndez / ACN

Segura ha demanat que l'Administració faci "un pas endavant" per ajudar uns agricultors que "en alguns moments" se senten "desemparats". També ha opinat que la mobilització d'aquest dimecres és "un dia per fer veure a la gent l'esforç que fa la pagesia, que en aquests moments és sobrenatural". En aquest sentit ha utilitzat una expressió que, al seu parer, entén tothom, "vendre el ruc per comprar la palla".

De la seva banda, Andreu ha agraït el "suport" i "l'escalf" de la gent i ha desitjat que es pugui aconseguir "alguna de les reivindicacions" del col·lectiu. Sobre la mobilització, no ha amagat que li agradaria que durés més, perquè "amb un o dos dies ningú s'en recordarà". De moment ha recordat que hi ha més mobilitzacions convocades per al 13 i el 21 de febrer. "Hem d'estar al peu del canó perquè els pagesos ens puguem guanyar la vida amb la feina que fem", ha reblat.

Pel que fa a Aguirre, ha considerat la mobilització "extraordinària", i ha afirmat que li ha servit per adonar-se del suport de la gent. Pel que fa a les reivindicacions, sobretot critica l'excés de burocràcia, amb exemples molt gràfics. "Tenen més papers les meves ovelles que jo".