La pagesia arriba a Barcelona: més de 2.000 tractors en una mobilització històrica

El sector entra a la capital catalana amb marxes lentes per l'Avinguda Meridiana i la Diagonal

L'AP-7, al seu pas per les comarques gironines, ha registrat congestions quilomètriques

Els pagesos han fet nit a la carretera abans d'encetar la marxa

Les imatges de les protestes de la pagesia a Girona

ACN

Milers de pagesos amb més de 2.000 de tractors, segons les xifres d’Unió de Pagesos, ja són a Barcelona per protestar a la ciutat contra la burocràcia, els elevats costos de producció o la competència deslleial d’altres països. Les marxes lentes que aquest matí han sortit de diversos punts d’arreu de Catalunya han començat a arribar a la capital catalana cap a les dues del migdia per l’Avinguda Meridiana i la Diagonal. La més àmplia és la marxa de Ponent, amb un miler de participants, segons Asaja. Els pagesos tenen previst aparcar centenars de tractors a la Diagonal i la Gran Via i anar a peu cap a la representació de la Comissió Europea, la delegació del govern espanyol i el Palau de la Generalitat.

Els Mossos i la Guàrdia Urbana avisen que hi haurà fortes afectacions de trànsit i recomanen desplaçar-se amb transport públic. La columna de pagesos gironins entrarà per la Meridiana.

Marxa lenta

Centenars de tractors gironins han fet des de primera hora d’aquest matí una marxa lenta cap a Barcelona. Els pagesos han sortit a un quart i mig de nou del matí des de l'AP-7, a l'alçada de Medinyà, i, a Maçanet de la Selva, altres pagesos de les comarques gironines s'han sumat a la marxa lenta.

La marxa causava, a quarts d'11 del matí, uns 11 quilòmetres de congestió a l'AP-7 entre Sils i Maçanet de la Selva D'altra banda, ja s'ha reobert el trànsit al seu pas per La Jonquera a l'AP-7, tot i que aquesta via registra circulació intensa en alguns dels seus trams que transcorren per les comarques gironines.

Molts dels pagesos que participen en la protesta han passat la nit a l'AP-7, tallada des d'aquest dimarts i on es van instal·lar un campament i es van encendre petites fogueres per combatre el fred.

Davant les probables complicacions a la xarxa viària aquest dimecres, tant Protecció Civil com el Servei Català de Trànsit han recomanat evitar l'ús del vehicle privat.

Dia complicat a la xarxa viària

El director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha alertat que aquest dimecres serà un "dia complicat" a les carreteres catalanes per les marxes organitzades pels pagesos cap a Barcelona. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que la prioritat és la seguretat viària i per això els Mossos d'Esquadra protegiran i encapsularan totes les marxes. El director ha recomanat a la ciutadania limitar els desplaçaments i estar permanentment informats sobre la situació per planificar rutes alternatives. D'altra banda, ha lamentat les "inconveniències" generades als camioners per fer-los aparcar per exemple en punts com la frontera amb França però ha defensat que la prioritat és la seguretat viària i que no es poden permetre vehicles atrapats als talls.

En aquest sentit, ha reconegut la situació "delicada" al nord de l'AP-7, ja que mentre ha estat vigent el tall de Medinyà s'ha demanat a les autoritats franceses que fessin aparcar els vehicles pesants. Ha defensat que el mateix van fer les autoritats franceses quan les protestes van ser a les seves carreteres la setmana passada. I és que Lamiel ha explicat que es tracta d'una mesura de seguretat per evitar que els camions quedin atrapats als talls. En tot cas, ha dit que s'anirà "dosificant" l'entrada d'aquests camions per tal d'evitar pressionar encara més l'AP-7. "No podem tenir vehicles atrapats en talls diversos, és l'ABC de l'autoritat del trànsit", ha manifestat.

La protesta es trasllada a Barcelona

Les diverses columnes de pagesos d'arreu del territori tenen previst entrar a Barcelona per dues de les seves principals artèries: la Diagonal -per on arribaran els tractors de l’Ebre, Tarragona i Ponent- i la Meridiana, via que preveuen col·lapsar els tractors de Girona i la Catalunya Central. Protecció Civil recomana evitar l’ús del cotxe.

Mapa amb els punts de les carreteres on els pagesos han fet nit (en negre) i el recorregut previst de les columnes de manifestants cap a Barcelona (fletxes blaves).

Mapa amb els punts de les carreteres on els pagesos han fet nit (en negre) i el recorregut previst de les columnes de manifestants cap a Barcelona (fletxes blaves). / ACN

Els pagesos tenen previst anar a la seu de la Comissió Europea, a la delegació del govern espanyol i finalment a la seu del Govern per reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Alguns també podrien anar al Parlament, on aquest dimecres hi ha ple.

Els representants dels pagesos tenen previst donar a Aragonès un manifest amb les seves reivindicacions i les signatures que han recollit. Esperen poder parlar amb el màxim representant polític català de les demandes que tenen.

Inici de la marxa dels tractors de Ponent cap a Barcelona, amb boira i encara de nit  .

Inici de la marxa dels tractors de Ponent cap a Barcelona, amb boira i encara de nit . / ACN

Aragonès ja ha anunciat que es reunirà amb els pagesos al costat del conseller d’Acció Climàtica, David Mascort. Ambdós tenen la voluntat de mostrar al sector agrari el suport del Govern. La trobada serà cap a primera hora de la tarda.