Els veïns, els propietaris i l´Ajuntament de Bescanó van tancar definitivament ahir, després de trenta anys, el conflicte de la urbanització Mas Llunès. Amb les obres «gairebé acabades», el consistori de Bescanó va rebre per majoria el traspàs de les competències per fer-se càrrec d´aquesta urbanització, en una votació a l´assemblea celebrada ahir al cinema Alba Bescanonina, a la qual van assitir l´Associació de Veïns de Mas Llunès, la Junta de Compensació i l´Ajuntament. «Ha estat un èxit col·lectiu», va explicar l´alcalde, Xavier Soy, ja que «després d´un llarg recorregut de molts anys, amb la bona voluntat de tots, s´ha aconseguit tancar un conflicte que afectava a molt de veïns», va afegir Soy, de CiU.

Fa quatre anys, l´Associació de veïns de Mas Llunès, la Junta de Compensació i el consistori van aprovar les obres d´aquesta zona. El projecte, després d´anys de discrepància, era significatiu per les dimensions que ocupava la urbanització: 660 parcel·les amb 130 cases acabades, més de 80 famílies instal·lades, uns 300 propietaris i una extensió d´uns 640.000 metres quadrats.

Les obres han servit per construir una xarxa de serveis bàsics, com els canals de sanejament i d´aigua potable, el cablejat elèctric o la construcció de voreres, entre altres equipaments per al veïnat. Després d´enllestir-les, l´Ajuntament ha acceptat fer-se càrrec de la urbanització. «L´acord pel traspàs de la urbanització a l´Ajuntament i la liquidació total de les obres ja està materialitzat, en unes setmanes es farà realitat», va explicar l´alcalde de Bescanó.

En aquest sentit, Soy va afirmar que «les obres estan acabades en un 98%», ja que queden algunes reparacions petites, com treure la runa dels carrers o acabar la depuradora. «L´empresa ha d´acabar de fer els retocs finals, que són molt pocs». Per això, ja es va celebrar ahir l´acte que confirmava el traspàs de poder al consistori de Bescanó. «El camí no ha estat gens fàcil, hem hagut de salvar molts obstacles, però al final, amb l´esforç de tots, ha estat un èxit», va continuar Soy. En la mateixa direcció es va expressar el president de l´Associació de Veïns de Mas Llunès, Salvador Heranz, que es va mostrar satisfet pel resultat final de la votació, per la finalització de les obres i el traspàs del Mas Llunès a l´Ajuntament.

L´actuació de Freixas

Tant l´alcalde com el president dels veïns van elogiar la gestió del president de la Junta de Compensació, Josep Freixas, pel seu paper «conciliador» entre les parts del conflicte. «Cinc anys abans no hagués estat possible arribar a un acord amb la Junta», va apuntar Heranz, que va considerar Freixas com un home «honest, honrat i capaç de guanyar-se la confiança de tots».

La història de Mas Llunès és similar a la de tantes urbanitzacions que van créixer a les comarques gironines a la dècada dels anys 70, quan va proliferar la venda de parcel·les en zones sense serveis bàsics.

El cost total de les obres a la urbanització Mas Llunès ha estat d´uns 9,6 milions d´euros -uns 1.600 milions de les antigues pessetes-, dels quals els veïns, segons la dimensió de la seva propietat, han aportat el 20% dels cost total.