L´Hospital Comarcal de la Garrotxa s´ha convertit en el segon centre hospitalari gironí i el primer comarcal de la demarcació en extreure sang de cordó umbilical. Els professionals del Servei de Ginecologia i Obstetrícia de l´hospital fa tres setmanes que van rebre la formació necessària per poder extreure la sang de cordó umbilical i, de moment, ja s´han fet quatre donacions. La intenció del centre és que la informació sobre aquesta opció arribi al màxim nombre de pares possibles perquè la sang del cordó umbilical pot ser utilitzada per a transplantaments, sobretot en leucèmies i alguns tumors.

La iniciativa va sorgir de les peticions d´informació dels propis pacients de l´hospital, segons va explicar ahir la directora mèdica, Josefina Felisart. A partir d´aquí, els professionals es van posar en contacte amb el doctor Joan Profitós, cap del Banc de Sang i Teixits de Girona per intentar tirar endavant aquesta tècnica. El personal va rebre la formació necessària i ara s´ha entrat en un procés de validació.

Fins ara, els pares que decidien fer donació de sang de cordó umbilical només ho podien fer a l´Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de Girona. Aquest és un gest altruïsta, voluntari i anònim que permet que la sang emmagatzemada pugui fer-se servir en qualsevol moment en què una persona malalta d´arreu del món ho necessiti i després de comprovar que és compatible.

A partir d´ara els pares que donin a llum a l´hospital d´Olot seran informats sobre la possibilitat de donar la sang del cordó umbilical i firmaran un consentiment perquè després del part els professionals facin una punció i recullin entre 50 i 200 centímetres cúbics de sang que després serà emmagatzemada en el Banc de Sang, segons va explicar Profitós. El pacient que hagi fet la donació té prioritat en cas que algun dia ho necessiti.

L´hospital Sant Jaume d´Olot assisteix entre 450 i 500 parts cada any i confien que entre un 8 i un 10% d´aquests decideixin fer la donació de sang de cordó umbilical.