Els diferents sindicats que representen els professionals del sector de l'educació universitària han obert una guerra paral·lela en contra de la nova Llei d'Educació de Catalunya (LEC). Els sindicats d'ensenyament Ustec-STEs, Aspepc-sps i CGT van anunciar divendres una convocatòria de vaga d'estudiants i professors prevista per al 13 de novembre davant la Conselleria de Treball de la Generalitat. Mentre els sindicats CCOO, UGT, les federacions d'associacions de pares d'alumnes i d'ensenyament secundari de Catalunya, Fapac i Fapaes, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica (FMRP) i l'Associació de Joves Estudiants de Catalunya (Ajec) van convocar el mateix divendres la ciutadania a participar a una gran concentració el 30 de novembre davant el Parlament per reclamar canvis a la LEC.

La portaveu del sindicat majoritari a les comarques gironines, Ustec-STEs, Rosa Canyadell, va argumentar que la LEC "consolida una doble xarxa i, per tant, una fractura social entre l'alumnat". "No aporta cap de les solucions que realment necessitem en aquest moment, ni rebaixa ràtios, ni posa més recursos, ni més aules d'acollida", va assenyalar. Canyadell va afirmar també que la llei suposa una desregularització del professorat i un tipus de gestió molt empresarial en els centres públics que empitjorarà la qualitat de l'educació en aquest país. A més, quant a l'informe de la Fundació Jaume Bofill que suspenia Catalunya en educació, Canyadell va afirmar que aquesta comunitat autònoma està a la cua dels pressupostos. "La nova llei no aporta nous pressupost, som líders en la doble xarxa i tenim una quantitat de col·legis privats concertats molt més gran", va afirmar la portaveu. "No és sols una qüestió de professorat, sinó de la societat en general", va comentar Canyadell, i va afegir que no es pot "perdre a Catalunya un col·legi públic de qualitat" com el que es tenia fins ara "i aquesta llei dóna protagonisme als centres privats concertats".

El secretari general d'Aspepc-Sps, Xavier Massó, va afirmar que la LEC no és la solució, sinó que és ella mateixa el problema. "Afegeix una reconversió salvatge de l'estructura de l'educació pública catalana tant pel que fa a les condicions dels professionals com per la qualitat de l'educació". Massó va afegir que la Generalitat "s'està inhibint de l'educació pública i aposta clarament per la privada concertada".

Els sindicats CCOO, UGT, les federacions d'associacions de pares d'alumnes i d'ensenyament Secundari de Catalunya, Fapac i Fapaes, la FMRP i l'Ajec van convocar un acte paral·lel contra la LEC. Una concentració el 30 de novembre davant el Parlament. El president de la FMRP, Ricard Aymerich. Aymerich va explicar que tots els convocants no s'han constituït com una "plataforma", però "presenten criteris unitaris" -com ja van escenificar el juliol amb una compareixença conjunta- respecte als canvis "profunds" que ha de recollir la normativa, que ara inicia el seu tràmit parlamentari.

Aquests canvis es refereixen al servei públic d'educació, a la participació, el finançament i la ?laïcitat, va enumerar el president de la Fapac, Walter García, que aquest divendres passat va actuar com a portaveu amb la lectura d'un ?manifest on els representants ?anunciaven esmenes unitàries a la LEC durant el procés parlamentari per aconseguir una major pressió.

En concret, van reclamar que la llei reculli el concepte de servei públic d'educació en nom d'aconseguir "igualtat i equitat", desenvolupi el contracte programa en les escoles concertades per garantir la gratuïtat, fomenti la participació democràtica de tots els agents de la comunitat educativa, assumeixi el compromís d'arribar al 6% d'inversió del PIB per a educació i aconsegueixi la laïcitat en els centres.

Desacord profund

La portaveu de la Federació d'Ensenyament de CCOO a Catalunya, Montse Ros, va manifestar que el fet que aquestes entitats hagin descartat sumar-se a una vaga en l'ensenyament convocada per altres sindicats no significa que no estiguin en desacord "profund" amb la LEC. "Estem en desacord profund amb temes fonamentals de la LEC", va assenyalar Ros, que va obrir les portes a altres sindicats perquè se sumin a la concentració i a la presentació d'esmenes conjuntes.