El president de Bòsnia i Hercegovina, Haris Silajdzic, va ser ahir a Girona per a recollir el premi Liber Press Catalunya i va aprofitar per denunciar que al seu país es viu una situació de segregació ètnica "a la força". El president es va mostrar pessimista respecte a la situació del seu país i la resposta de la comunitat internacional i va alertar que cal un "control absolut" sobre el "virus del feixisme" que hi ha a Europa i que, segons va afirmar, va causar la ?guerra de Bòsnia. D'altra banda, Silajdzic va ressaltar que aquest premi és una oportunitat per donar les gràcies a tots els gironins que han ajudat "sense rerefons polític" el seu país durant i després de la guerra.

L'entrega dels premis Liber Press es va fer el dijous 6 de novembre però el president de Bòsnia i Hercegovina no va poder assistir-hi. Per això, quan va finalitzar la seva presidència rotativa de vuit mesos al Parlament bosnià, va voler venir a Girona per recollir el guardó. L'acte de llirament va tenir lloc al vespre a la Fontana d'Or, després que Silajdzic pronunciés una conferència sobre la situació actual del seu país.

En un contacte informatiu ?previ, Silajdzic va reflexionar sobre què està passant a Bòsnia. El president va explicar que lluiten per convertir el país en un model democràtic però que la realitat és que les tres comunitats que viuen a Bòsnia -bosniana, bosniosèrbia i bosniocroata- estan segregades. "Els nens d'un mateix edifici van a escoles diferents i això ens fa pensar que més ara que mai el model de Milosevic ha funcionat", va lamentar el president, que representa la majoria bosniana.

A Bòsnia i Hercegovina hi ha tres presidents -un per cada comunitat- i governen durant quatre anys, però amb una presidència rotativa de vuit mesos cadascun que dificulta la presa de decisions i la unitat del país. Des del 1995, quan va acabar la guerra gràcies al tractat de pau de Dayton (EUA), el país ha intentat tornar a la normalitat i que les tres comunitats puguin conviure al mateix territori. Però el president bosnià va denunciar que l'única sentència del Tribunal Internacional de Justícia que parla de genocidi no s'ha executat. "Cal un missatge que digui que el crim i el genocidi no poden tenir premi", va declarar.

Per Silajdzic, entrar a la Unió Europea és també un objectiu a assolir. "Nosaltres no importem perquè som un país pobre", va afirmar, però, a la vegada, va remarcar que el seu país té una de les reserves d'aigua més importants d'Europa i que és un "bé que falta a tothom". Així mateix, va indicar que, tot i el seu pessimisme, l'arribada a la presidència dels EUA de Barack Obama els dóna ànims. "Pot provocar un canvi anímic al món", va reflexionar.

Silajdzic també va denunciar la "regressió" que viu el seu país i va precisar que hi ha dos projectes de futur diferents per als governants bosnians. Segons va afirmar, hi ha els qui defensen un projecte de divisió ètnica fonamentat amb el que va passar a la guerra i d'altres, com Silajdzic, que defensen la visió democràtica d'estat. "La guerra de Bòsnia no ha servit per a res i els virus feixistes podrien provocar conflictes semblants en altres llocs", va avisar Silajdzic.