La Guàrdia Civil de Girona va decomissar el 2008 més de 8.500 quilos d'haixix i 34 quilos de cocaïna i va detenir 86 persones per tràfic de drogues. Segons que van informar fonts de l'Institut Armat a Girona, aquestes xifres representen pràcticament la meitat de les confiscacions i detencions comptabilitzades el 2007, a causa del canvi de modus operandi que estan experimentant els narcotraficants.

Al llarg del 2008, agents de la Guàrdia Civil van decomissar a la frontera de la Jonquera, en partides arribats per mar i en actuacions de l'Equip de Delinqüència Organitzada i Antidrogues (EDOA), un total de 8.635 quilos d'haixix, 34 de cocaïna, 32 de marihuana, 22 grams d'heroïna i 366 pastilles d'èxtasi.

Aquestes xifres contrasten amb les obtingudes l'any anterior, ja que el 2007, a causa de la confiscació de grans partides per mar i importants quantitats de cocaïna a la Jonquera, es van decomissar 17.744 quilos d'haixix, 75 de cocaïna, 12 de marihuana i 28 pastilles d'èxtasi.

Dels centenars d'intervencions realitzades el 2007, van donar resultat positiu unes 65, que van comportar la detenció de 120 persones, mentre que el 2008 del total d'intervencions van resultar positives 52 i van permetre un total de 86 detencions.

La gran diferència d'aquestes quantitats, tant en confiscacions de substàncies estupefaents com en detinguts, ha d'atribuir-se, segons els responsables de la Guàrdia Civil de Girona, al fet que els narcotraficants s'han buscat altres vies i altres destins a causa dels cada vegada més intensos controls que tant l'institut armat com la gendarmeria francesa fan a la Jonquera.

En concret, d'algun temps ençà, les policies espanyoles i francesa han detectat un augment destacable dels intents dels narcotraficants per arribar a la costa francesa. Això explicaria, segons la Guàrdia Civil, el notable descens de les confiscacions i els detinguts a Girona.

Les xifres de 2007 doblen les de 2008 principalment a causa que en el primer any es van obtenir quatre grans partides a les costes de Torroella de Montgrí, Colera, Sant Pere Pescador i Platja d'Aro, que van permetre la confiscació de més de 15 tones d'haixix i la detenció de 22 traficants, la majoria marroquins. A més, el 2008 no s'ha fet cap decomís de droga a l'aeroport de Girona, davant del que es va fer el 2007, quan un individu va intentar passar un quilo de ?cocaïna oculta en un mitjó.

Cala Morisca: 4 tones

El 2008 només es va poder confiscar una partida de 4.000 quilos d'haixix a la cala Morisca de Lloret de Mar, sense que es pogués detenir ningú perquè quan es va arribar al lloc, els traficants, que havien hagut de deixar l'embarcació perquè estava avariada, van aconseguir fugir.

Aquell mateix any tres importants actuacions de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial (EDOA), van permetre detenir 18 persones en la desarticulació de tres bandes organitzades que es dedicaven a la distribució d'haixix i de cocaïna per la demarcació gironina i per diferents països europeus.

La primera actuació es va fer l'11 d'abril i es va aconseguir desarticular una banda amb la detenció de set dels seus membres i la confiscació de 6,7 quilos de cocaïna. El 13 de juny es va desarticular a una banda que pujava l'haixix des del llevant, el guardava en una nau d'Ullastret i posteriorment distribuïa l'haixix per la província. El 5 de juliol, gràcies a les investigacions dels agents de la Guàrdia Civil a Girona, es va aconseguir detenir quatre persones i decomissar tres tones d'haixix a Borriana (Castelló) i posteriorment propiciar la detenció de dues persones més a Girona.