El 2008 ja forma part del nostre record i, inexorablement, el 2009 comença a viure els primers dies enmig dels efectes de la llevantades, les nevades i els torrons. L'any ha començat amb les primeres imatges del túnel del TAV entre Figueres i Borrassà, la negativa de Figueres a donar suport al parc eòlic que es vol construir a la plana o la picabaralla a la capital altempordanesa entre CiU i el PSC pels pressupostos d'enguany É

Anem a pams. El 2009 és l'any escollit, en principi, perquè l'alta velocitat comenci a circular per l'Alt Empordà, tot i que només transporti mercaderies. Les penalitzacions de la concessionària TP Ferro que s'executaran si durant els propers mesos no hi ha trens que utilitzen el túnel transfronterer són com una espasa de Damocles que pesa, i molt. Mentrestant, a Figueres la petjada del TAV ja es més que visible i el túnel que s'està obrint a la carretera de Llers és només el primer pas per començar a visualitzar el trasllat de la xarxa ferroviària a ponent de la ciutat. Després d'anys de baralles, enfrontaments, divisió d'opinionsÉ sembla que el 2009 el debat quedarà tancat. Sembla.

I ara que parlem de debats, l'energètic també formarà part del dia a dia figuerenc i comarcal durant els propers 12 mesos. I no només se centrarà en la coneguda MAT o el gasoducte transfronterer que foradarà la nostra comarca. Possiblement l'energia eòlica serà la principal protagonista. Fa mesos que l'empresa Gamesa està intentant col·locar els seus molins de vent per tota la comarca. Concretament 64 molins que se situarien a 32 termes municipals diferents. El poder dels diners ha aconseguit que gairebé cap població s'hagi pogut resistir a la temptació. Només Figueres, gràcies a la seva major fortalesa econòmica, ha dit que no i ha demanat que es replantegi la ubicació dels molins.

Si l'impacte de les torres de la MAT va provocar una allau de manifestacions contràries a la seva instal·lació, sorprèn que els molins eòlics de 140 metres, el triple que les torres de la MAT, només hagin provocat É silenci.

Pel que fa a la política municipal figuerenca, els darrers dies del 2008 i les primeres setmanes del 2009 arriben marcades per l'enfrontament entre CiU i el PSC amb el pressupost com a eix central de la batalla. Els míssils que s'han llençat uns i altres han estat gairebé diaris, que no públics, però com ja és habitual, finalment, tot quedarà en un no res i tots tan amics. Bé, gairebé tots.

S'haurà de veure com es recondueix l'ultimàtum socialista per suprimir el càrrec de cap de Cultura que, a hores d'ara, ocupa Xavi Díaz, un tècnic de confiança de l'alcalde Vila. En aquesta batalla, els jocs malabars hauran de ser dignes del millors espectacles de circ del món o algú pot quedar amb el cul a l'aire. Però bé, tot i que passi, de ben segur que qui perdi la careta pel camí ja trobarà una justificació per fer-nos creure que, tot plegat, ha estat fruit d'una sèrie de malentesos. Senyores i senyors, comença l'espectacle i tenim de tot: pallassos, malabaristes, domadorsÉ