E

l biòleg marí gironí, Enric Sala, flamant premi Príncep d'Astúries 2006, ha afegit una nova fita al seu currículum, en formar part del consell d'assessors que va aconseguir que el president dels Estats Units, George Bush, signés aquesta setmana un decret d'efecte immediat que preservarà com a parcs nacionals marins tres extenses àrees del Pacífic sota sobirania nord-americana. D'aquesta forma, Bush va decidir preservar els valuosos ecosistemes de la fossa de les Marianes i d'altres illes d'origen volcànic i zones de gran riquesa marina repartides pel Pacífic, segons va publicar La Vanguardia.

Sala, membre del Consell Superior d'Investigacions Científiques i explorador de la National Geographic Society, és un dels pocs privilegiats que han aconseguit inspeccionar les aigües de les Line Islands, i una fotografia seva obria la portada de dimarts del prestigiós diari Washington Post.

Cal destacar la importància d'aquesta decisió presa pel president nord-americà gràcies als consells, entre d'altres, del biòleg marí gironí, ja que són conegudes les reticències habituals de Bush a adoptar mesures per a la preservació del medi ambient i per al combat del canvi climàtic, al contrari del rival electoral de l'any 2000, Al Gore.

Tot sembla indicar que Bush, quan falten pocs dies per donar el relleu a Barack Obama, no ha volgut passar a la història com el culpable d'un dany irrecuperable als parcs marins. En aquest sentit, el president dels Estats Units va recórrer a una llei de l'any 2006 que li permet decidir sense el suport del Congrés la preservació de monuments o llocs d'interès cultural.

D'aquesta forma, a les zones recentment declarades parcs nacionals quedarà molt limitada l'explotació comercial i pesquera, tot i que els vaixells de guerra continuaran tenint dret de pas per la zona.

Guardó important

Cal recordar que Sala va rebre el 2006 de mans de Felip de Borbó el premi Príncep d'Astúries de Comunicació i Humanitats, un any en el qual van ser premiats personalitats tan importants com Pedro Almodóvar, Paul Auster o Bill Gates.

L'any passat, l'investigador del Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i explorador de National Geographic, va ser notícia per participar en una expedició per l'oceà Pacífic a bord d'un vaixell construït amb ampolles de plàstic reciclades.

Sala va ser una de les cinc per- sones que es van embarcar en aquella peculiar aventura, que tenia com a objectiu sensibilitzar la ciutadania de la gran quantitat d'escombraries que s'aboquen al mar i dels efectes perjudicials que aquests residus, principalment els plàstics, tenen en el nostre ecosistema.

L'impulsor d'aquesta singular iniciativa va ser l'ambientalista britànic David De Rothschild, hereu d'una de les principals banques d'inversió del món. De Rothschild ha dedicat la major part del seu temps a fer expedicions per tot el món per alertar l'opinió pública de les agressions que pateix la Terra, a conseqüència de l'activitat humana.

L'expedició va recórrer les més de 3.000 milles que separen la costa de Califòrnia de les illes Hawaii en un vaixell de vela construït amb ampolles de plàstic. La destinació concreta d'aquesta embarcació va ser una zona del Pacífic on s'acumulen milers de quilòmetres quadrats de residus flotants, procedents, en la seva gran majoria, de terra ferma.

Sala explicava en aquella ocasió que els residus flotants ocupen una extensió equiparable a dues vegades l'estat nord-americà de Texas, que, amb una superfície de més de 650.000 quilòmetres quadrats, és el segon estat més extens dels Estats Units, per darrere d'Alaska.